Winkelmand

Zwijnvarkens Voor het beste VarkensvleeS

Onze varkens zijn een kruising van Duroc-varken en onze eigen wild zwijnbeer. Het varkensvlees is heerlijk een eerlijk: roder, malser en lekkerder. De varkens groeien langzamer en worden anderhalf jaar oud voordat ze naar de lokale slager Agri4+ in Lichtenvoorde gaan.

Kringlooplandbouw varkensvlees
varkensvlees
varken kopen varkensvlees

Alle tijd voor het varkensvlees dus om smaak te ontwikkelen. Doordat ze langzamer groeien houden ze meer energie over voor hun gezondheid. De varkens zijn bijna niet ziek, waardoor we nog nooit antibiotica of (groei)hormonen nodig hebben gehad! Onze moederzeugen zijn Durocs: dat prachtig vetdooraderd vlees geeft, net als Mangaliza-varkens. Deze vetmarmering geeft smaak aan het varkensvlees. De aminozuren uit oa noten worden opgeslagen in het vet en dat proef je dus terug! Deze kruising is hetzelfde als het bekende Iberico-varkenvlees uit Spanje. Kom onze ham proeven en je wilt niet meer anders! Goed varkensvlees bestel je hier.

varkensvlees

Voor het beste VarkensvleeS

We laten onze varkens zoveel mogelijk zwijn zijn. Ze zijn altijd buiten in de modder, leven bij elkaar in familiekuddes, onze beer heeft regelmatig een verzetje met zijn vriendinnen en alle varkens houden hun staart en tanden. De enige ingreep die we doen is wanneer ze een week oud zijn. Dan krijgen ze een verplicht oornummer en worden de beertjes gecastreerd. Helaas is dit laatste niet te vermijden in ons systeem. Wanneer we de jongens mannen laten worden zullen ze hun eigen zusjes dekken. De jongens in een aparte weide houden vinden wij geen optie, omdat ze onder invloed van hun hormonen vechten. Daarnaast bestaat er een hele kleine kans op berengeur, wanneer je niet castreert. Daarnaast nemen we de biggen ook niet op schoot. De moeders worden daar niet blij van en de biggen hebben er ook niks aan. Wanneer je wilt mag je komen kijken en bij de varkens in de wei. Als je geluk hebt zijn ze nieuwsgierig en komen ze bij je kijken. Er zijn er zelfs die van een goede bellyrub houden!

Een ‘regulier’ Varkensleven

Een ‘reguliere’ zeug in een standaard Nederlandse stal komt niet buiten. Ze is op een paar dagen na, haar hele leven drachtig en krijgt per jaar 31 biggen. In dat jaar ligt ze 80 dagen in een kraamkooi, de tijd dat ze haar biggen heeft. Daar kan ze alleen staan of liggen en niet omdraaien om de biggen te verzorgen. Soms worden hormonen gebruikt om de zeugen vruchtbaar te krijgen, daarna wordt ze kunstmatig geïnsemineerd. Ze wordt maximaal drie jaar oud.

Een ‘regulier’ vleesvarken wordt ongeveer zeven maanden oud en is dan ongeveer 100 kilo, dit is aan het eind van zijn leven een groei van een kilo per dag. Vlak na de geboorte worden de staartjes afgeknipt om te voorkomen dat ze deze uit verveling bij elkaar afvreten. Ook worden de hoektandjes soms afgeslepen om elkaar en de uiers van de zeugen te beschermen. De biggen worden op een leeftijd van 21 dagen bij de zeug weggehaald. Per worp zijn er vaak meer biggen dan tepels (14) waardoor ze extra zorg nodig hebben en het soms net redden. Meer informatie over varkensvlees vind je op de site van de Dierenbescherming.

Waarom moet je dit vermelden? Heimens vader is ook regulier varkenshouder geweest en heeft toch ook zijn geld met varkensvlees verdiend? Veel mensen weten niet hoe een varkensleven eruit ziet, transparantie is belangrijk. Daarnaast is het niet meer van deze tijd is om zo met intelligente dieren om te gaan. We kunnen beter!

Een goEd geVuld Varkensleven

Uiteraard gaat het bij ons ook niet perfect en gaat elk varken uiteindelijk naar de slager. Maar in tussentijd proberen wij er wel het allerbeste van te maken. Dat begint al door meer tijd te nemen, voor alles.

Onze zeugen gaan pas bij de beer en de andere zeugen in de wei als ze anderhalf jaar oud zijn, anders kunnen ze die grote lummel niet aan. Met een natuurlijke dekking geeft de zeug zelf aan wanneer ze er klaar voor is. Na de dekking blijft ze in de groep. Een zeug is zestien weken drachtig, in de vijftiende week gaan ze met twee zeugen in een eigen wei met stal. Daar kunnen ze een nest met stro en takken bouwen. Ze krijgen wilgentakken, daarin zit salicylzuur, basis van paracetamol, wat pijnstillend werkt. In de stal zijn GEEN kraamkooien en doodgelegen biggen komen bijna niet voor. Dit komt omdat een zeug gemiddeld maar tien biggetjes krijgt en heel goede moedereigenschappen heeft. Ze gaat heel langzaam liggen, inclusief bijbehorende knorren. De biggen zijn veel vitaler, omdat ze met minder zijn en de zeug ze meer kan geven.

Als de biggen drie weken oud zijn gaan ze met moeders samen de grote wei in, waar de andere varkens lopen. Het bij elkaar voegen verloopt zonder problemen en de zeug maakt de biggen wegwijs in de nieuwe omgeving. Wist je dat varkens zindelijk zijn? Pas als de biggen tien weken oud zijn gaat de zeug terug naar de beer. De biggen blijven de rest van hun leven, totaal anderhalf jaar, bij elkaar in dezelfde groep van maximaal 50 varkens.

BeRend

Berend is onze CEO Vruchtbaarheid, 1/2 everzwijn 1/2 Duroc en denkt dat hij de baas is. Wij dames weten wel beter.

CobY

Coby is de (o)ma van veel van onze varkens, uiteraard deelt zij de lakens uit. Haar stamboom is 3/4 Duroc en een 1/4 Husummer.

varken kopen

FoeLie

Foelie is een dochter van Coby, grotendeels een Duroc, met 1/8 Husummer en de grootste knuffelkont van allemaal.

ChiLi

Chili is ook een dochter van Coby 7/8 Duroc, met 1/8 Husummer. Zij is onze beauty in de wei.

PepeR

Zou het? Ja, ook Peper is een dochter van Coby. Een heel erg fijn varken en te herkennen aan haar zwarte vlekjes (peperkorrels).

kaneeL

Je raadt het al: Kaneel is een dochter van Coby en het donkerste van alle dames,. Of komt dat door de modder?

open dag activiteit boerderij

caYenne

En ook Cayenne is één van de vijf Spice Girls. Zij heeft net als Foelie en Chili het meeste rood in haar vacht en twee witte voetjes (meestal).

Zwigjes

Onze kruising wild zwijn met Duroc noemen wij zwigjes. De meesten hebben een naam, omdat ze geadopteerd zijn. Hoe dat werkt lees je hieronder.

Adopteer een zwigje

Je kunt een zwigje adopteren. Als je ons een warm hart toedraagt en wilt ondersteunen help je ons hier enorm mee. Wat houdt het in:

  • Wanneer er zwigjes worden geboren brengen we je op de hoogte.
  • Jij zoekt een zwigje uit en mag het een naam geven.
  • Je mag het zwigje en de rest van de familie altijd komen bezoeken.
  • De adoptie kost €100 die je als waardebon krijgt terugbetaald.
  • Deze waardebon van  €100 kun je inwisselen wanneer je wilt.
  • Kies direct voor vlees, een leuke workshop, als kado of wissel in als jouw zwig (laat -je maar weg tegen die tijd) geslacht wordt.
  • Zo kun je je eigen varken houden en je eigen vlees eten. Weet waar je eten vandaan komt to the max!

De geadopteerde big wordt uiteindelijk dus geslacht. Wil je nu graag dat jouw varken langer leeft, adopteer dan één van de zeugen of Beer. Met de adoptie van een zwigje steun je een diervriendelijke varkenshouderij met nul milieuimpact, dank je wel!

Een zwigje adopteer je hier

adopteer een varken
bezorg- en retourbeleid

kom Vies worden!

Kom langs en bewonder zijn Berends als maar groter wordende slagtanden en als je durft mag je bij de varkens in de wei, gegarandeerd smerige kleren!

Ben je met een groep van minimaal acht personen? Boek dan een Goed Gevulde Rondleiding. Je kunt ons ook altijd bezoeken tijdens één van onze Goed Gevulde Middagen of op openingstijden: dinsdag tussen 18:00 en 19:30 en zaterdags tussen 10:00 en 12:00. Adres Halsedijk 8 7025 DA Halle en varkensvlees proeven mag natuurlijk altijd!

Tickets GoEd GeVulde Middag