Goed en Eerlijk

We werken aan een kleinschalige varkenshouderij die ook Eerlijk is: goed voor milieu en zijn omgeving. Als landschapsarchitect vind ik ook de omgeving en het landschap belangrijk. Alle varkensweides zijn omzoomd met voedselbossen die we in 2017 hebben aangeplant. Hierin staan oude streekrassen die de biodiversiteit verhogen en ons oude Achterhoekse coulissenlandschap versterken. Daarnaast bieden de vruchten en noten niet alleen voer voor de varkens, maar ook voor allerlei wild, kleine zoogdieren, vogels en insecten. Dit is allemaal te bewonderen via de wandelpaden die eromheen liggen. Je bent van harte welkom!

zelfvoorzienend nul uitstoor zero emmsion geen emmissie Voedselbos varkens biologische vlees eerlijk heerlijk varkensvlees bos singel voedselsingel energieneutraal zonnepanelen warmteboiler warmtepomp zonnecolletoren zonneboiler
zelfvoorzienend nul uitstoor zero emmsion geen emmissie Voedselbos varkens biologische vlees eerlijk heerlijk varkensvlees bos singel voedselsingel energieneutraal zonnepanelen warmteboiler warmtepomp zonnecolletoren zonneboiler

Energieneutraal

Wij werken aan een energieneutraal bedrijf zonder uitstoot. We zijn aardgasvrij, hebben zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp. De varkens drinken water uit onze eigen bron. Volgend jaar willen we volledig zelfvoorzienend worden in onze energievoorziening. Alle reststromen halen we dan op met een elektrische bestelbus en de werkplaats verwarmen we met een houtvergasser die we stoken met hout uit ons eigen voedselbos.

Natuurinclusief

De mest en urine van de varkens blijft achter in de wei, we hebben geen mestputten. Op deze plek komt de mest precies tot zijn recht: als voeding voor de planten. Het aantal varkens per hectare is laag, waardoor we de varkens kunnen rouleren over verschillende percelen. Nadat de varkens een wei hebben omgewroet zaaien we de velden in met allerlei soorten als grassen, knollen en stikstofbinders als bonen. De weides worden driekwart van de tijd niet gebruikt voor de varkens en vormen dan een walhalla voor allerlei dieren als reeën, konijnen, muizen, bijen, vlinders en andere insecten. De stallen van de varkens zijn ook onderkomen voor diverse dieren. In de nok zit een uilenkast, zij profiteren van alle muizen en ratten die op het varkensvoer af komen, net als de torenvalken in de oude eiken. Uiteraard zijn wij blij met hun jachtskills. Onder de dakpannen nestelen zwaluwen die insecten van de varkenspoep vangen en de modderpoel gebruiken als bron voor hun bouwwerken. Super natuurinclusief dus!

Voedselbos varkens biologische vlees eerlijk heerlijk varkensvlees bos singel voedselsingel
scharrelvarken buitenvarken varken big vlees eerlijk heerlijk biologisch open dag open stal dagje uit uitje kinderen kids workshop

Kom ons beZoeken!

Inge Vleemingh begon ooit als landschapsarchitect met een plan voor duizenden varkens in een groot voedselbos Go nuts! Iedereen vond het geweldig, maar niemand begon ermee. Onder de kerstboom van 2016 besloot ze daarom zelf te starten. Het doel is voedselverspilling tegen te gaan door lokale kringlopen te sluiten en restproducten te hergebruiken. Zo zijn we onderdeel van de circulaire economie, doordat we reststromen van lokale bakkers, supermarkten en kaasmakerijen verwaarden. We spekken de plaatselijke economie door samen te werken met lokale slagers, worstenmakers en verwerkers. We dringen voedselverspilling terug en produceren lekker, eerlijk en goed varkensvlees.

Je bent altijd welkom om de Goed Gevulde varkens te komen bekijken op de Dinahoeve in Halle (Achterhoek). Ook als je restproducten hebt die je graag aan de varkens wilt voeren, houden wij ons aanbevolen. Lever het daarvoor bij ons in, dan controleren wij het eerst even voor de zekerheid. Zo weten we zeker dat de varkens het juiste en genoeg te eten krijgen. Meer informatie over de varkens zelf vind je hier.

Inge Vleemingh
Halsedijk 8  |  7025 DA Halle

inge@degoedgevulde.nl  |  06-45810956