Zwijnvarkens

Onze varkens zijn een kruising van Duroc-varken en onze eigen wild zwijnbeer. Het vlees is heerlijk een eerlijk: roder, malser en lekkerder. De varkens groeien langzamer en worden anderhalf jaar oud voordat ze naar de slacht gaan. Alle tijd dus om smaak te ontwikkelen. Doordat ze langzamer groeien houden ze meer energie over voor hun gezondheid. De varkens zijn bijna niet ziek, waardoor we nog nooit antibiotica of (groei)hormonen nodig hebben gehad! Onze moederzeugen zijn Durocs: dat prachtig vetdooraderd vlees geeft, net als Mangaliza-varkens. Deze vetmarmering geeft smaak aan het vlees. De aminozuren uit oa noten worden opgeslagen in het vet en dat proef je dus terug! Deze kruising is hetzelfde als het bekende Iberico-varken uit Spanje. Kom onze ham proeven en je wilt niet meer anders! Eerlijk varkensvlees bestel je hier.

scharrel varkens koop een varken koop een koe koop een kip eerlijk vlees vakrensvlees biologisch heerlijk eerlijk

Boskippen

Onze kippen zijn van het Hubard-ras. Een kip met Franse roots die veel in de biologische houderij wordt gehouden. De dieren komen als biologisch eendagskuiken aan bij ons op de boerderij. De eerste paar weken krijgen ze kuikenmeel dat langzaam wordt aangevuld met reststromen als gras, brood, groente en fruit. Vanaf de eerste dag kunnen ze, als het weer het toelaat naar buiten om gras en insecten te verzamelen. Ook in het binnenhok hebben ze alle ruimte om te kunnen bewegen. Al deze beweging zorgt voor donkerder vlees met meer bite en smaak. In de reguliere houderij wordt een kip met zes weken geslacht, hier leven ze ruim elf weken. En al die tijd zonder hormonen of antibiotica. Meukvrij dus! Eerlijk vlees bestel je hier.

Graskalveren

Wij hebben een heel mooie samenwerking opgestart met onze buurman Hendrik van melkvebedrijf ‘t Overstege. Bij ons kun je hun kalfsvlees bestellen en vice versa.

Melkveebedrijf ’t Overstege heeft ongeveer 60 melkkoeien die elk jaar een kalfje krijgen. De helft hiervan is een stierkalf dat in de huidige melkveehouderij weinig waard is. Hendrik en zijn familie houden deze kalveren op hun boerderij en geven ze de ruimte, zowel in de wei als in een mooie ouderwetse potstal. Ze krijgen gras, voederbieten en graan dat op het eigen bedrijf geteeld wordt, perfect passend in de kringlooplandbouw. Ook hier dus geen krachtvoer en antibiotica alleen als het nodig is. Door het gebruik van een ouderwetse potstal wordt er minder ammoniak uitgestoten. De vaste stromest die in deze potstal ontstaat wordt op de weilanden gebruikt om met organische stof de bodem te verbeteren. Zodoende kan het bodemleven nutriënten uit de mest aan zich binden en spoelt het niet uit naar het grondwater waar het vervuiling veroorzaakt. Een buurman die dus perfect past bij onze filosofie over eerlijk vlees. Je bent welkom om de boerderij in Halle te bezoeken, op vrijdags en zaterdag is de winkel open.

't overstege koe rund kalf kalfsvlees rundlvees

Kringloopvoer

Enorm veel goed bruikbaar voedsel wordt weggegooid. Simpelweg omdat het een plekje heeft, verkeerd verpakt is of gewoon ‘over’ is en dat is enorm zonde. Ten tijde van WO2 bestonden er ‘spekclubs’ waarbij het verboden was je gft weg te gooien, alles ging naar de varkens. Deze lokale kringloop willen wij weer herstellen. Het voer van de varkens bestaat geheel uit reststromen van supermarkten, bakkerijen, kaasmakerijen en groentezaken in een straal van maximaal 15 kilometer rondom de houderij. De reststromen zijn niet-bewerkt-voedsel als groente, fruit, brood en zuivel. Daarbij hebben we geen extra krachtvoer nodig om te zorgen dat de varkens goed gevuld worden. Daarnaast krijgen ze elk najaar diverse noten en eikels te eten, wat zorgt voor een heerlijke smaak! We letten er streng op dat de varkens geen dierlijke producten (swill) krijgen. Dit is wettelijk verboden om kruisbesmetting van dierziekten te voorkomen. Heb  je voer voor de varkens, zoals fruit, brood of groente? Graag! We controleren het eerst even om zeker te weten dat er niets verkeerd tussen zit. Voor de actuele berichten rondom de varkens kijk je hier.

Buiten in de moddeR

De Goed Gevulde Spaarvarkens zijn echte buitenvarkens; ze scharrelen altijd rond, ook de regen deert ze niet. Alleen de koude wind en slaap jaagt ze hun nachthok in. Overdag wroeten ze het liefst de hele dag in de grond, op zoek naar wormen en wortels. Al dit wroeten en buiten leven zorgt voor een gezond varken met vlees dat geleefd heeft. We laten onze varkens zoveel mogelijk zwijn zijn. Ze zijn altijd buiten in de modder, leven bij elkaar in familiekuddes, onze beer heeft regelmatig een verzetje met zijn vriendinnen en alle varkens houden hun staart en tanden. De enige ingreep die we doen is wanneer ze een week oud zijn. Dan krijgen ze een verplicht oornummer en worden de beertjes gecastreerd. Helaas is dit laatste niet te vermijden in ons systeem. Wanneer we de jongens mannen laten worden zullen ze hun eigen zusjes dekken. De jongens in een aparte weide houden vinden wij geen optie, omdat ze onder invloed van hun hormonen vechten. Daarnaast bestaat er een hele kleine kans op berengeur, wanneer je niet castreert. Daarnaast nemen we de biggen ook niet op schoot. De moeders worden daar niet blij van en de biggen hebben er ook niks aan. Wanneer je wilt mag je komen kijken en bij de varkens in de wei. Als je geluk hebt zijn ze nieuwsgierig en komen ze bij je kijken. Er zijn er zelfs die van een goede bellyrub houden!

scharrelvarken buitenvarken varken big vlees eerlijk heerlijk biologisch open dag open stal dagje uit uitje kinderen kids workshop

Biologisch

Wij hebben geen biologisch keurmerk. Dat heeft een aantal redenen. Een dergelijk keurmerk is vrij kostbaar en voor een kleine onderneming als de onze onbetaalbaar. Maar belangrijker nog: bij een lokale voedselproductie ken je je producent. Iedereen kan altijd op ons erf komen kijken hoe het er aan toe gaat. Wij gaan er dus vanuit dat iedereen zijn eigen keurmeester is. Wat de één belangrijk vindt is voor de ander ondergeschikt. Wat wij belangrijk vinden: de varkens komen allemaal buiten en kunnen wroeten. Bij het biologische keurmerk komen alleen de moederzeugen in de wei, de vleesvarkens hebben een verharde uitloop en kunnen dus niet wroeten. Daarentegen krijgen de biologische varkens volledig biologisch voer. Ons voer komt uit de regio en is niet gecertificeerd biologisch. Dit komt omdat biologische reststromen in de Achterhoek bijna niet te krijgen zijn en wij het belangrijker vinden om lokale reststromen te voeren. Kies dus wat bij jou past!

Adopteer een Zwigje!

Je kunt nu een zwigje adopteren! Als je ons een warm hart toedraagt en wilt ondersteunen help je ons hier enorm mee. Wat houdt het in:

  • Wanneer er zwigjes worden geboren brengen we je op de hoogte.
  • Jij zoekt een zwig uit en mag het een naam geven.
  • Je mag het zwigje en de rest van de familie altijd komen bezoeken.
  • De adoptie kost €100 die je als waardebon krijgt terugbetaald.
  • Deze waardebon van  €100 kun je inwisselen wanneer je wilt.
  • Kies direct voor vlees, een leuke workshop, als kado of wissel in als jouw zwig geslacht wordt.
  • Zo kun je je eigen varken houden en je eigen vlees eten. Weet waar je eten vandaan komt to the max!

De geadopteerde big wordt uiteindelijk dus geslacht. Wil je nu graag dat jouw varken langer leeft, adopteer dan één van de zeugen of Beer. Met de adoptie van een zwigje steun je een diervriendelijke varkenshouderij met nul milieuimpact, dank je wel!

Een zwigje adopteren kan hier: https://www.degoedgevulde.nl/product/adopteereenzwigje/

BeeR

Beer is onze patras familias, de baas der bazen, een echte beer. Hij leeft de droom van elke man: zorgen voor nageslacht, vriendinnen te over, af en toe ff lekker alleen zonder gezeik, de hele dag luieren en in de modder rollen. Ow ja, af en toe moet hij ook nog eten. Beer is een everzwijn zoals die ook op de Veluwe leven, maar wild is hij niet. Hij is namelijk geboren in 2017 op een boerderij en niet in het wild gevangen. Door zijn genen te kruisen met onze moedervarkens ontstaan zwigjes: jonge kruisingen tussen varken en zwijn. De Romeinen wisten al dat dit erg lekker vlees oplevert! Kom langs en bewonder zijn als maar groter wordende slagtanden.

HelgA

inge vleemingh halle achterhoek varkens kippen de goed gevulde

Helga is een supermoeder, geboren in 2016 en krijgt één tot twee keer per jaar een nestje biggen. Ze is de madam van de zeugenharem en deelt dus de lakens uit. Haar stamboom is half Duroc en half Husummer. Een zeug is elke drie weken berig, wat betekent dat ze gedekt kan worden door de beer. Als ze gedekt is krijgt ze zestien weken later biggen. Tot die tijd loopt ze of bij Beer of bij één van de andere zeugen. Twee weken voordat de biggen verwacht worden krijgt ze een wei en stal alleen. Daar bouwt ze haar nest om de biggen te krijgen. De zeugen kunnen dit helemaal zelf, maar het is ook prachtig om er rustig bij te zitten en te genieten hoe de biggen er één voor één uitploppen.

GeurtjE

Geurtje is de tweede zeug die voor biggen mag zorgen. Ze is een halfzus van Helga en ook geboren in 2016. Haar genen zijn Duroc en Husummer en waarschijnlijk ergens nog een beetje Mangalitza. Een worp is meestal acht tot twaalf biggen groot. Als de worp groter is dan twaalf biggen, dan gaan ze met acht weken bij de zeug weg. Ze zijn dan in ieder geval groot genoeg om op eigen benen te staan. Wanneer een worp kleiner is bekijken we hoe lang de zeug het nog aan kan. Zo’n trop melkzuipende pubers vraagt veel van een moederzeug en onze supermoeders geven alles. Nadat de biggen zelfstandig leven krijgt de zeug een week of vier om weer op krachten te komen. Daarna mag ze weer bij Beer in de wei om gedekt te worden.

CobY

Coby is onze derde zeug, die de bedankkaarten siert met haar vrolijke glimlach. Dirkje is een kruising van driekwart Duroc en één kwart Husummer. Eind november 2019 kreeg ze haar eerste nestje met tien mooie zwigjes. Ze is een heerlijk rustig en lief varken met grote hangoren: een ideale moeder en een erg fijn dier in de omgang.

ZwigjEs

Onze biggen noemen we zwigjes: half varken, half zwijn. Wil je zelf varkens groot brengen? Onze zwigjes zijn ook te koop!  Bij een goede gezondheid mogen ze vanaf acht weken naar een nieuw huis.  We verkopen de borgjes (gecastreerde beertjes) voor €125,- per stuk, elke maand ouder is +€20,- De zwigjes worden per twee of meer verkocht, want een varken is blijer met z’n twee!
In onze webshop kun je een bestelling plaatsen, we nemen dan contact met je op.

ChickS

Ook de kippen kun je vereren met een bezoekje. De jongens en meiden lopen samen buiten.