Tijd voor groei

De Goed Gevulde Spaarvarkens zijn echte buitenvarkens; ze scharrelen altijd rond, ook de regen deert ze niet. Alleen de koude wind en slaap jaagt ze hun nachthok in. Overdag wroeten ze het liefst de hele dag in de grond, op zoek naar wormen en wortels. Al dit wroeten en buiten leven zorgt voor een gezond varken dat de tijd krijgt om te groeien. De varkens worden minimaal een jaar oud voordat ze geslacht worden. Dit komt de kwaliteit en de smaak ten goede, geeft vlees met een bite en zorgt voor een hoog dierenwelzijn. De Goed Gevulde Spaarvarkens kunnen volop hun natuurlijke gedrag vertonen en mogen hun krulstaart en tanden houden. Doordat ze langzamer groeien houden ze meer energie over voor hun gezondheid. De varkens zijn bijna nooit ziek, waardoor we geen preventieve antibiotica hoeven te gebruiken of (groei)hormonen hoeven toe te dienen. Om varkensvlees te bestellen klik je hier.

Buitenvarkens biologisch vlees de Goed Gevulde Spaarvarkens

Kringloopvoer

Enorm veel goed bruikbaar voedsel wordt weggegooid. Simpelweg omdat het een plekje heeft, verkeerd verpakt is of gewoon ‘over’ is en dat is enorm zonde. Ten tijde van WO2 bestonden er ‘spekclubs’ waarbij het verboden was je gft weg te gooien, alles ging naar de varkens. Deze lokale kringloop willen wij weer herstellen. Het voer van de varkens bestaat geheel uit reststromen van supermarkten, bakkerijen, kaasmakerijen en groentezaken in een straal van maximaal 15 kilometer rondom de houderij. De reststromen zijn niet-bewerkt-voedsel als groente, fruit, brood en zuivel. We letten er streng op dat de varkens geen dierlijke producten (swill) krijgen. Dit is wettelijk verboden om kruisbesmetting van dierziekten te voorkomen. Daarbij hebben we geen extra krachtvoer nodig om te zorgen dat de varkens goed gevuld worden. Heb  je voer voor de varkens, zoals fruit, brood of groente? Graag! We controleren het eerst even om zeker te weten dat er niets verkeerd tussen zit. Daarnaast krijgen ze elk najaar diverse noten en eikels te eten, wat zorgt voor een heerlijke smaak! Voor de actuele berichten rondom de varkens kijk je hier.

Vuilnisbakkies

We hebben bewust voor een kruising van rassen gekozen waardoor de Goed Gevulde varkens super robuust zijn. Onze varkens zijn ook extra ruig: we kruisen ze met Wild Zwijn. Hieruit ontstaan zwigjes die uitgroeien tot vijnen of zwarkens die nog robuuster en lekkerder zijn! Het ruwe rode haar komt van de Rode Duroc, dat prachtig dooraderd vlees geeft. Deze spekmarmering geeft smaak aan het vlees. Het witte laken van het Husumer varken, echte vuilnisbakkies dus! Dit laatste ras; het Husumer-varken is een echt protestvarken. Rond 1900 leefde een Deense minderheid in noord-Duitsland. Het was deze Friezen verboden de Deense vlag te hijsen. Uit protest hebben de boeren het Roodbonte Husumer varken gefokt, waarvan de tekening lijkt op de Deense nationale vlag. Lekker eigenwijs; dat past ons wel!

BeeR

Beer is onze patras familias, de baas der bazen, een echte beer. Hij leeft de droom van elke man: zorgen voor nageslacht, vriendinnen te over, af en toe ff lekker alleen zonder gezeik, de hele dag luieren en in de modder rollen. Ow ja, af en toe moet hij ook nog eten. Beer is een everzwijn zoals die ook op de Veluwe leven, maar wild is hij niet. Hij is namelijk geboren in 2017 op een boerderij en niet in het wild gevangen. Door zijn genen te kruisen met onze moedervarkens ontstaan zwigjes: jonge kruisingen tussen varken en zwijn. De Romeinen wisten al dat dit erg lekker vlees oplevert! Kom langs en bewonder zijn als maar groter wordende slagtanden.

HelgA

Helga is een supermoeder, geboren in 2016 en krijgt één tot twee keer per jaar een nestje biggen. Ze is de madam van de zeugenharem en deelt dus de lakens uit. Haar stamboom is half Duroc en half Husummer. Een zeug is elke drie weken berig, wat betekent dat ze gedekt kan worden door de beer. Als ze gedekt is krijgt ze zestien weken later biggen. Tot die tijd loopt ze of bij Beer of bij één van de andere zeugen. Twee weken voordat de biggen verwacht worden krijgt ze een wei en stal alleen. Daar bouwt ze haar nest om de biggen te krijgen. De zeugen kunnen dit helemaal zelf, maar het is ook prachtig om er rustig bij te zitten en te genieten hoe de biggen er één voor één uitploppen.

GeurtjE

Geurtje is de tweede zeug die voor biggen mag zorgen. Ze is een halfzus van Helga en ook geboren in 2016. Haar genen zijn Duroc en Husummer en waarschijnlijk ergens nog een beetje Mangalitza. Een worp is meestal acht tot twaalf biggen groot. Als de worp groter is dan twaalf biggen, dan gaan ze met acht weken bij de zeug weg. Ze zijn dan in ieder geval groot genoeg om op eigen benen te staan. Wanneer een worp kleiner is bekijken we hoe lang de zeug het nog aan kan. Zo’n trop melkzuipende pubers vraagt veel van een moederzeug en onze supermoeders geven alles. Nadat de biggen zelfstandig leven krijgt de zeug een week of vier om weer op krachten te komen. Daarna mag ze weer bij Beer in de wei om gedekt te worden.

GingeR

Ginger is onze nieuwe ster op het front. Geboren in de lente van 2018 en driekwart Duroc met één kwart Husummer. Vanaf het najaar van 2019 mag ook zij bij Beer in de wei om biggen te gaan krijgen. Ginger is een dochter van Helga, we hopen dat ze de goede moederinstincten van haar moeder meeneemt. 

DirkjE

Ook Dirkje is een aanstormend moedertalent. In het najaar van 2019 is ze anderhalf jaar oud en kan ze biggen gaan krijgen. Dirkje is een dochter van Coby die niet meer bij ons is, maar nog wel talrijke bedankkaarten siert met haar vrolijke glimlach. Dirkje is een kruising van driekwart Duroc en één kwart Husummer.

ZwigjEs

De biggen die sinds eind 2018 op onze boerderij worden geboren zijn zwigjes: half varken, half zwijn. Vanaf eind 2019 is dit vlees te koop in onze webshop. Wil je zelf varkens groot brengen? Onze zwigjes zijn ook te koop!  Bij een goede gezondheid mogen ze vanaf acht weken gekocht worden.  We verkopen de borgjes (gecastreerde beertjes) voor €175,- per stuk, elke maand ouder is +€20,- De zwigjes worden per twee of meer verkocht, want een varken is blijer met z’n twee!
In onze webshop kun je een bestelling plaatsen, we nemen dan contact met je op.