Tijd voor groei

De Goed Gevulde Spaarvarkens zijn echte buitenvarkens; ze scharrelen altijd rond, ook de regen deert ze niet. Alleen de koude wind en slaap jaagt ze hun nachthok in. Overdag wroeten ze het liefst de hele dag in de grond, op zoek naar wormen en wortels. Al dit wroeten en buiten leven zorgt voor een gezond varken dat de tijd krijgt om te groeien. Dit komt de kwaliteit en de smaak ten goede, geeft vlees met een bite en zorgt voor een hoog dierenwelzijn. De Goed Gevulde Spaarvarkens kunnen volop hun natuurlijke gedrag vertonen en mogen hun krulstaart en tanden houden. Doordat ze langzamer groeien houden ze meer energie over voor hun gezondheid. De varkens zijn bijna nooit ziek, waardoor we geen preventieve antibiotica hoeven te gebruiken of (groei)hormonen hoeven toe te dienen. Om varkensvlees te bestellen klik je hier.

Buitenvarkens biologisch vlees de Goed Gevulde Spaarvarkens

Kringloopvoer

Het voer van de varkens bestaat geheel uit reststromen van supermarkten, bakkerijen, kaasmakerijen en groentezaken in een straal van maximaal 15 kilometer rondom de houderij. Enorm veel goed bruikbaar voedsel wordt weggegooid. Simpelweg omdat het een plekje heeft, verkeerd verpakt is of gewoon ‘over’ is en dat is enorm zonde. Ten tijde van WO2 bestonden er ‘spekclubs’ waarbij het verboden was je gft weg te gooien, alles ging naar de varkens. Deze lokale kringloop willen wij weer herstellen. De reststromen zijn niet-bewerkt-voedsel als groente, fruit, brood en zuivel. We letten er streng op dat de varkens geen dierlijke producten (swill) krijgen. Dit is wettelijk verboden om kruisbesmetting van dierziekten te voorkomen. Daarbij hebben we geen extra krachtvoer nodig om te zorgen dat de varkens goed gevuld worden. Heb  je voer voor de varkens, zoals fruit, brood of groente? Graag! We controleren het eerst even om zeker te weten dat er niets verkeerd tussen zit. Voor de actuele berichten rondom de varkens kijk je hier

Vuilnisbakkies

We hebben bewust voor een kruising van rassen gekozen waardoor de Goed Gevulde varkens nog robuuster zijn. De zwarte vlekken komen van de Berkshire-genen, het ruwe rode haar komt van de Rode Duroc en het witte laken van het Husumer varken, echte vuilnisbakkies dus! Dit laatste ras; het Husumer-varken is een echt protestvarken. Rond 1900 leefde een Deense minderheid in noord-Duitsland. Het was deze Friezen verboden de Deense vlag te hijsen. Uit protest hebben de boeren het Roodbonte Husumer varken gefokt, waarvan de tekening lijkt op de Deense nationale vlag. Lekker eigenwijs; dat past ons wel!

Buitenvarkens biologisch vlees de Goed Gevulde Spaarvarkens