huttentutolie

Huttentut voor spijsolie

Een aantal jaar geleden zocht Heimen zocht naar een rustgewas, in aanvulling op de teelt van de toen nog gangbare aardappels. Het voordeel van huttentut is dat het heel diep wortelt, wat erg handig is met de droge zomers van tegenwoordig. Door die diepe beworteling brengt de plant heel veel organische stof diep in de bodem. Wanneer de plant wordt afgemaaid sterven de wortels en komen de voedingsstoffen vrij in de bodem voor nieuwe planten. Daarnaast heeft het ook nul bestrijdingsmiddelen nodig. Dus winst voor portemonnee en biodiversiteit!

Na de eerste oogst kwam Heimen bij Inge: ‘Ik heb huttentut geoogst, ik geloof dat je er olie van kunt maken, kijk maar even wat je ermee doet…’ Zie hier de Goed Gevulde samenwerking. Na even googlen raakte ook Inge enthousiast, want huttentut is een hele mooie spijsolie die naar kruidig gras ruikt en suepr gezond is dankzij veel omega 3 en vitamine E. Dit laatste is ook erg goed voor je huid. Daardoor wordt de huttentuolie ook steeds meer als huidolie verkocht.

huttentutolie
huttentutolie

Ook hier dienen de zaden voor de humane consumptie. We persen de olie zelf, met koude persing. Dit betekent dat de olie maximaal 50 graden wordt en alle essentiƫle voedingsstoffen behouden blijven. De huttentutolie is heerlijk voor koude bereidingen: over salade, door een smoothie, of als dip.

Na het uitpersen tot olie ontstaat perskoek, die aan zowel de kippen als de varkens gevoerd wordt. Het stro van de huttentut is heel erg hard. Vroeger werden er zelfs bezems meegemaakt. Wij gebruiken het in de stal, waar het ideaal is, omdat de varkens door de hardheid het niet opeten en laten liggen om in te slapen.