Zwijnvarkens

Voor het beste VarkensvleeS

Onze varkens zijn een kruising van Duroc-varken en onze eigen wild zwijnbeer. Het varkensvlees is heerlijk een eerlijk: roder, malser en lekkerder. De varkens groeien langzamer en worden anderhalf jaar oud voordat ze naar de lokale slager Heinen in Zelhem gaan. Alle tijd voor het varkensvlees dus om smaak te ontwikkelen. Doordat ze langzamer groeien houden ze meer energie over voor hun gezondheid. De varkens zijn bijna niet ziek, waardoor we nog nooit antibiotica of (groei)hormonen nodig hebben gehad! Onze moederzeugen zijn Durocs: dat prachtig vetdooraderd vlees geeft, net als Mangaliza-varkens. Deze vetmarmering geeft smaak aan het varkensvlees. De aminozuren uit oa noten worden opgeslagen in het vet en dat proef je dus terug! Deze kruising is hetzelfde als het bekende Iberico-varken uit Spanje. Kom onze ham proeven en je wilt niet meer anders! Goed varkensvlees bestel je hier.

We laten onze varkens zoveel mogelijk zwijn zijn. Ze zijn altijd buiten in de modder, leven bij elkaar in familiekuddes, onze beer heeft regelmatig een verzetje met zijn vriendinnen en alle varkens houden hun staart en tanden. De enige ingreep die we doen is wanneer ze een week oud zijn. Dan krijgen ze een verplicht oornummer en worden de beertjes gecastreerd. Helaas is dit laatste niet te vermijden in ons systeem. Wanneer we de jongens mannen laten worden zullen ze hun eigen zusjes dekken. De jongens in een aparte weide houden vinden wij geen optie, omdat ze onder invloed van hun hormonen vechten. Daarnaast bestaat er een hele kleine kans op berengeur, wanneer je niet castreert. Daarnaast nemen we de biggen ook niet op schoot. De moeders worden daar niet blij van en de biggen hebben er ook niks aan. Wanneer je wilt mag je komen kijken en bij de varkens in de wei. Als je geluk hebt zijn ze nieuwsgierig en komen ze bij je kijken. Er zijn er zelfs die van een goede bellyrub houden!

HelgA

boerderij varken

Helga is een supermoeder, geboren in 2016 en krijgt één tot twee keer per jaar een nestje biggen. Ze is de madam van de zeugenharem en deelt dus de lakens uit. Haar stamboom is half Duroc en half Husummer. Een zeug is elke drie weken berig, wat betekent dat ze gedekt kan worden door de beer. Als ze gedekt is krijgt ze zestien weken later biggen. Tot die tijd loopt ze of bij Beer of bij één van de andere zeugen. Twee weken voordat de biggen verwacht worden krijgt ze een wei en stal alleen. Daar bouwt ze haar nest om de biggen te krijgen. De zeugen kunnen dit helemaal zelf, maar het is ook prachtig om er rustig bij te zitten en te genieten hoe de biggen er één voor één uitploppen.

GeurtjE

Geurtje is de tweede zeug die voor biggen mag zorgen. Ze is een halfzus van Helga en ook geboren in 2016. Haar genen zijn Duroc en Husummer en waarschijnlijk ergens nog een beetje Mangalitza. Een worp is meestal acht tot twaalf biggen groot. Als de worp groter is dan twaalf biggen, dan gaan ze met acht weken bij de zeug weg. Ze zijn dan in ieder geval groot genoeg om op eigen benen te staan. Wanneer een worp kleiner is bekijken we hoe lang de zeug het nog aan kan. Zo’n trop melkzuipende pubers vraagt veel van een moederzeug en onze supermoeders geven alles. Nadat de biggen zelfstandig leven krijgt de zeug een week of vier om weer op krachten te komen. Daarna mag ze weer bij Beer in de wei om gedekt te worden.

CobY

varkensvlees

Coby is onze derde zeug, die de bedankkaarten siert met haar vrolijke glimlach. Dirkje is een kruising van driekwart Duroc en één kwart Husummer. Eind november 2019 kreeg ze haar eerste nestje met tien mooie zwigjes. Ze is een heerlijk rustig en lief varken met grote hangoren: een ideale moeder en een erg fijn dier in de omgang.

ZwigjEs

varkensvlees

Onze biggen noemen we zwigjes: half varken, half zwijn. Wil je zelf varkens groot brengen? Onze zwigjes zijn ook te koop!  Bij een goede gezondheid mogen ze vanaf acht weken naar een nieuw huis.  We verkopen de borgjes (gecastreerde beertjes) voor €125,- per stuk, elke maand ouder is +€20,- De zwigjes worden per twee of meer verkocht, want een varken is blijer met z’n twee!
In onze webshop kun je een bestelling plaatsen, we nemen dan contact met je op.

BeeR

varkensvlees

Beer is onze patras familias, de baas der bazen, een echte beer. Hij leeft de droom van elke man: zorgen voor nageslacht, vriendinnen te over, af en toe ff lekker alleen zonder gezeik, de hele dag luieren en in de modder rollen. Ow ja, af en toe moet hij ook nog eten. Beer is een everzwijn zoals die ook op de Veluwe leven, maar wild is hij niet. Hij is namelijk geboren in 2017 op een boerderij en niet in het wild gevangen. Door zijn genen te kruisen met onze moedervarkens ontstaan zwigjes: jonge kruisingen tussen varken en zwijn. De Romeinen wisten al dat dit erg lekker vlees oplevert! Kom langs en bewonder zijn als maar groter wordende slagtanden.

Adopteer een zwigje

Je kunt nu een zwigje adopteren. Als je ons een warm hart toedraagt en wilt ondersteunen help je ons hier enorm mee. Wat houdt het in:

  • Wanneer er zwigjes worden geboren brengen we je op de hoogte.
  • Jij zoekt een zwig uit en mag het een naam geven.
  • Je mag het zwigje en de rest van de familie altijd komen bezoeken.
  • De adoptie kost €100 die je als waardebon krijgt terugbetaald.
  • Deze waardebon van  €100 kun je inwisselen wanneer je wilt.
  • Kies direct voor vlees, een leuke workshop, als kado of wissel in als jouw zwig geslacht wordt.
  • Zo kun je je eigen varken houden en je eigen vlees eten. Weet waar je eten vandaan komt to the max!

De geadopteerde big wordt uiteindelijk dus geslacht. Wil je nu graag dat jouw varken langer leeft, adopteer dan één van de zeugen of Beer. Met de adoptie van een zwigje steun je een diervriendelijke varkenshouderij met nul milieuimpact, dank je wel!

Een zwigje adopteer je hier.