Winkelmand

Huttentut voor spijsolie

2018: Heimen is op zoek naar een rustgewas voor de akkers, in aanvulling op de teelt van de toen nog gangbare aardappels. Het voordeel van huttentut (vlasdodder, vlasdotter, camelina) is dat het heel diep wortelt, wat erg handig is met de droge zomers van tegenwoordig.

Door die diepe beworteling brengt de plant heel veel organische stof diep in de bodem. Wanneer we de plant afmaaien sterven de wortels en komen de voedingsstoffen vrij in de bodem voor nieuwe planten. Daarnaast heeft het ook nul bestrijdingsmiddelen nodig. Dus winst voor portemonnee en biodiversiteit!

Huttentutolie
Huttentut

Onze Huttentut samenwerking

Na de eerste oogst komt Heimen bij Inge: ‘Ik heb huttentut geoogst, ik geloof dat je er olie van kunt maken, kijk maar even wat je ermee doet…’ Zie hier de Goed Gevulde samenwerking. Na even googlen raakte ook Inge enthousiast, want huttentut is een hele mooie spijsolie die naar kruidig gras ruikt en super gezond is dankzij veel omega 3 en vitamine E. Dit laatste is ook erg goed voor je huid. Daardoor wordt de huttentuolie ook steeds meer als huidolie verkocht. Bij ons staat standaard een flesje op de badkamer voor huid en haar.

Ook hier dienen de zaden voor de humane consumptie. We persen de olie zelf, met koude persing. Dit betekent dat de olie maximaal 50 graden wordt en alle essentiële voedingsstoffen behouden blijven. De huttentutolie is heerlijk voor koude bereidingen: over salade, door een smoothie, of als dip.

Huttentut
Huttentutolie Huttentut

REststromen

Na het uitpersen van de huttentut tot olie ontstaat perskoek, die we aan zowel de kippen als de varkens voeren. Het stro van de huttentut is heel erg hard. Vroeger werden er zelfs bezems meegemaakt. Wij gebruiken het in de stal, waar het ideaal is, omdat de varkens door de hardheid het niet opeten en laten liggen om in te slapen.

 

Huttentutolie Bestellen