Winkelmand

Veelgestelde Vragen

Uiteraard heb je veel vragen over onze Goed Gevulde Boerderij en wie weet wil je wel een workshop volgen of langs komen. Dat vinden wij heel erg leuk! Hieronder vind je veel vragen en nog meer antwoorden over onze manier van dieren houden en voedsel produceren. Op de site van Caring Farmers kun je nog meer inspirerende boeren vinden die net als ons de natuur gebruiken en versterken op hun boerderij.

honing open dag
Komen jullie varkens buiten?

Jazeker, al onze dieren kunnen alle dagen van hun leven dag en nacht naar buiten, de modder in. Dit in tegenstelling tot de reguliere houderij, waar een varken nooit buiten komt. Of de biologische houderij, waar alleen de zeugen een paar maanden per jaar een uurtje de wei in mogen. De biologische vleesvarkens hebben een verharde ondergrond waarin ze niet kunnen wroeten. Onze biggen kunnen direct bij hun geboorte naar buiten om te wroeten. Hier halen ze belangrijke voedingsstoffen uit de grond, zoals ijzer.

Wat is zoelen?

Tijdens het zoelen ligt een varken languit in de wei of de modderpoel, te ‘zoelen’ in de zon. Dit doen ze om parasieten te bestrijden en hun temperatuur te reguleren.

Wat eten jullie varkens?

Onze varkens eten uitsluitend reststromen uit de regio. Denk hierbij aan groenteschillen, oud brood, perspulp, bierbostel en kaaswij. Een overzicht van al onze leveranciers vind je op deze pagina. Alleen de zeugen met biggetje krijgen circulaire brokken bijgevoerd. Dit zijn brokken gemaakt uit reststromen, waarbij het gehalte vitamines en mineralen extra hoog is, broodnodig tijdens de lactatieperiode. Daarnaast krijgen de varkens veel ruwvoer als hooi en stro bijgevoerd. In de herfst en winter krijgen ze noten, kastanjes en eikels te eten. Dit zorgt voor enorm veel smaak in het vlees.

Kan ik een biggetje adopteren?

Ja, bij ons kun je een biggetje adopteren. Wij noemen onze biggetjes zwigjes: ze zijn een kruising tussen wild zwijn en varken. Als je ons een warm hart toedraagt en wilt ondersteunen help je ons hier enorm mee. Wanneer er zwigjes worden geboren brengen we je op de hoogte. Jij zoekt een zwig uit, mag het een naam geven en het zwigje en de rest van de familie altijd komen bezoeken. De adoptie kost €100 die je als waardebon krijgt terugbetaald en kunt je inwisselen wanneer je wilt. Zo kun je je eigen varken zien opgroeien en je eigen vlees eten. Weet waar je eten vandaan komt to the max!

Hoe slachten jullie de varkens?

Onze varkens worden lokaal, bij een klein slachthuis in de buurt geslacht. Het transport doen we zelf, zodat dit stressvrij, zonder inmeng van andere dieren gebeurt en maximaal vijftien minuten in beslag neemt. Dit slachthuis maakt gebruik van elektrische verdoving, in plaats van moderne vergassing, wat in veel grote slachthuizen gebeurt. Meer uitleg over onze slacht lees je hier. Wij vinden het erg belangrijk om hier een transparant en eerlijk verhaal te vertellen, zodat iedereen weet wat er nodig is om vlees te mogen eten.

Waarom noem je het Goed Gevulde Varken ook wel het Achterhoekse Iberico varken of Nederlandse Iberico varken?

Onze varkens zijn net als de Iberico varkens, een kruising tussen wild zwijn (de vader) en Duroc (de moeder). Het wilde zwijn zorgt voor prachtig donker vlees en sterke genen, zodat de varkens buiten kunnen leven. Het Duroc varken staat bekend om zijn prachtige intermusculaire vet. Laat je niet langer bedotten met een vaag Spaans product wat je nooit kunt controleren. Kom naar de Achterhoek en aanshouw de Nederlandse of Hollandse Iberico in het echt. Dan weet je zeker dat je kwaliteit koopt!

Komen jullie kippen buiten?

Ja, al onze kippen leven buiten in de wei. Hierdoor zijn ze veel actiever en gezonder. Daardoor groeien ze ook langzamer, omdat ze meer energie verdoen. Dit komt de malsheid van het vlees ten goede. Daarnaast voorkomen we salmonellabesmetting, omdat de kippen niet in hun eigen ontlasting leven. Bij ons lopen ze ook echt buiten in de wei, in tegenstelling tot de meeste ‘volières’, waar hooguit wat frisse lucht doorheen waait. Ja, dan verliezen we af en toe een kip aan de buizerd en de vos. Dat heet samenleven met de natuur.

Wat eten jullie kippen?

Onze kippen eten geperste korrels, gemaakt van reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie, zoals meel en brood. In tegenstelling tot ons varkensvoer dat we zelf inzamelen komt dit dus uit een veevoederbedrijf. Het voeren van deze korrels is nodig om de gezondheid van de kip te garanderen. In kippenmaag is namelijk een soort molensteen waarin graankorrels worden fijngemalen. De geperste korrels lijken op deze graankorrels, waardoor de kippenmaag kan doen waarvoor ze gemaakt is.

Kan ik een kip adopteren?

Ja, onze kippen kun je adopteren.  Als je ons een warm hart toedraagt en wilt ondersteunen help je ons hier enorm mee. In het voorjaar en de zomer hebben wij nieuwe kuikens op de boerderij. Na je bestelling ontvang je op je 06 nummer bericht wanneer de kuikens er zijn. Eén daarvan zoek jij uit en geef je een naam. Maak daarvoor even een afspraak met ons, wanneer je langs kunt komen. Daarna(ast) mag je het kuiken en de rest van de familie altijd komen bezoeken. Met de adoptie krijg je een waardebon twv €25, die je kunt inwisselen wanneer je wilt. Kies direct voor vlees, een leuke workshop, als kado of wissel in als jouw kip geslacht wordt. De kippen worden ongeveer twaalf weken oud. Vlak voor de slacht van de kippen brengen we je op de hoogte. Op deze manier houdt je je eigen kip, eet je je eigen vlees en weet je waar jouw eten vandaan komt. De geadopteerde kip blijft eigendom van en op De Goed Gevulde Boerderij en wordt uiteindelijk dus geslacht.

Hoe slachten jullie de kippen?

Onze kippen slachten wij zelf op de boerderij. Met een ferme tik op de kop zijn ze snel dood waarna we de kop afsnijden en ze leeg bloeden. Daarna wordt de kip versneden tot de bekende drumsticks, kippendijen, karbonades, vleugeltjes en filets. Meer over onze boerderij en de slacht van andere dieren vind je hier. Net zoals bij het verhaal over de varkensslacht vertellen wij ook alles over de kippenslacht. Wanneer we vlees willen blijven eten moeten we dat dierwaardig en eerlijk doen, een andere weg is er niet.

VArkensVlees

Is varkensvlees gezond?

Mits je het met mate eet is varkensvlees erg gezond voor je. Varkensvlees is rijk aan de vitamines B1 en B6 en bron van vitamine B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Varkenslever is bovendien rijk aan vitamine A. Varkensvlees bevat van nature eiwit en vet en geen koolhydraten.

Wat is gezonder varkensvlees of rundvlees?

Varkensfilet heeft een vetgehalte van 1 tot 3 procent. Dat is ongeveer even veel als dat van een rundsteak. Varkensvlees is dus niet zo vet als veel mensen denken. Het bevat ook minder verzadigde vetten dan rundvlees. In de pens, één van de magen van het rund, zetten bacteriën onverzadigd voedervet deels om in verzadigd vet. Varkens hebben maar één maag, dus dat mechanisme speelt niet. Een ander pluspunt van varkensvlees is zijn hoge gehalte aan vitamine B1. Vlees bevat over het algemeen veel B-vitamines. Varkensvlees heeft een B1-gehalte van 0,75 milligram per honderd gram vlees. Ter vergelijking: rundvlees bevat maar 0,05 milligram B1. Vitamine B1 speelt een essentiële rol in de energiehuishouding van het lichaam. Het is betrokken bij de omzetting van koolhydraten naar energie.

Kun je allergisch zijn voor varkensvlees?

Steeds meer mensen ontwikkelen een allergie voor varkensvlees. De allergie wordt meestal niet veroorzaakt door het vlees zelf, maar door alle stoffen die worden toegevoegd tijdens het maken van dit vlees. Denk aan vruchtbaarheidshormonen, antibiotica en sojavoer. Kies daarom voor varkensvlees dat meukvrij geproduceerd wordt. Bijvoorbeeld vlees van de Goed Gevulde Boerderij.

Waarom is jullie varkensvlees zo donker?

Onze varkens worden anderhalf jaar oud, dit is drie keer zou oud als een varken uit de reguliere veehouderij. Daarnaast lopen ze de hele dag buiten en wroeten ze in de modder. Ons vlees heeft geleefd, het is doorbloed, doorvoed en vol met smaak.

Welke onderdelen zitten er aan een varken? Uit een varken kunnen oneindig veel verschillende onderdelen vlees gesneden worden. Tijdens onze workshop varken uitbenen kun je daar alles over leren.

Waar koop ik varkensoren, varkenskop, varkenstong en varkenspoten?

Van kop tot kont: het hele dier verwerken, dat is ons doel. Wanneer we af willen van de bio-industrie zullen we niet alleen de spierdelen maar ook de oncourante delen van het dier gaan consumeren. Zo hebben we minder dieren nodig en gaan we meer voor kwaliteit dan voor kwantiteit. Daarvoor werken we samen met een heel aantal chefs die ons van de beste recepten voorzien. Zo kunnen we samen het hele dier opmaken en voorkomen we voedselverspilling. Want dat je de heerlijkste gerechten kunt maken van een varkenspoot of een kippenmaagje hoeven we jou natuurlijk niet meer te vertellen. Wat anders zocht je dan op deze pagina?! Dus vind hier alles van kop tot kont: orgaanvlees als varkensnier, varkenslever, varkenshart, kippenlever, kippenhart en kippenmaagjes. Daarnaast hebben we ook de incourante delen, vaak met bot, zoals: varkenspoot, varkensstaart, varkenstong, varkensbotten, kippenkarkas en kippennek. En tenslotte hebben onze varkens natuurlijk ook het nodige vet: rugspek, dik spek, dobbelsteentjesspek en reuzel om bijvoorbeeld zeep of bakvet mee te maken.

Waar koop ik een heel of half varken?

Koop in onze webshop een varken van 40 (half) of 80 (heel)kilo en doe alles zelf. Je krijgt dan een varken in technische delen: een kop, een schouder, een middenstuk en een achterham. Ook de organen als lever en hart zitten hier bij. Dit alles kun je zelf verwerken en verpakken bij koop een varken.

Waar koop ik een varken aan het spit?

Let goed op wanneer je een big voor aan het spit koopt! Vaak worden biggen uit de reguliere stallen uitgeselecteerd, omdat ze iets mankeren, bijvoorbeeld een ziekte, navelbreuk of ander gebrek. Het zijn niet de gezondste dieren. Een varken aan het spit bij De Goed Gevulde is gegarandeerd vrij van antibiotica en andere meuk en is een aanwinst voor jouw feest. Meer informatie over een varken of big aan het spit lees je hier.

Hoe maak ik zelf worst? Met welk vlees maak ik worst?

Zelf wort maken is niet moeilijk. Wat je nodig hebt is een trechter, of als je hebt een worstmachientje. Verder heb je varkensdarm, mager vlees, vet en kruiden nodig. Deze kun je allemaal los in onze webshop kopen. Of je kiest voor een kant klaar pakket: doe het zelf braadworst, of doe het zelf droge worst.

Waar koop ik varkensdarm?

Deze varkensdarm is echte natuurdarm, of te wel van het varken en geen kunst. Ze zijn verpakt per ongeveer 10 meter, ingezouten en diepgevroren. Geen gedoe dus om de varkensdarm uit de knoop te krijgen en in kleine porties verdeeld. Maat 32/35, 10 meter darm is genoeg voor 6 kilo worst. Week de varkensdarm voor gebruik minimaal een half uur in ruim water om overtollig zout te verwijderen. Om ook de binnenkant goed schoon te spoelen kun je het uiteinde als een tuinslang om je kraan klemmen. Laat de darm nu een aantal meter vol water lopen. Vervolgens til je het uiteinde op en trek je het water door de darm. Doe dit een keer of drie en je darmen zijn genoeg gespoeld voor gebruik. De darmen die je over hebt laat je uitlekken, een lepel zout eroverheen verdelen en in de koelkast of vriezer wegzetten. De darmen kun je zo een half jaar bewaren.

Hoe maak je pulled pork?

Pulled pork maak je met goed varkensvlees en veel geduld. In onze webshop vind je varkensschouder of nog lekkerder, varkensprocureur. Daarnaast hebben we ook een recept voor pulled pork en kruiden voor pulled pork. Of je kiest voor gemak en neemt alles samen in de doe het zelf pulled pork box.

Hoe maak je knapperige buikspek?

Om je buikspek mooi knapperig te krijgen kun je een aantal zaken doen. In de eerste plaats bedek je de zwoerd met een laagje zout. Zet het vervolgens een paar uur onbedekt in de koelkast. Plaats de buikspek in de oven of barbecue en gaar het vlees op 160 graden. De laatste twintig minuten grill je het vlees op 220 graden. Zo krijg je een mooi krokante knapperige buikspek. Het hele recept voor Koreaans Buikspek stat op onze site. We verkopen rauw buikspek, Koreaanse kruidenmarinade met zoute sojasaus en een complete box, inclusief receptuur.

Hoe maak ik een mooie borrelplank?

Kies voor een combinatie van verschillende producten als kaas, vlees, fruit en noten. Voor het beste vlees kies je charcuterie van de Goed Gevulde Boerderij. Wij hebben onder andere prosciutto, coppa, paté en vele soorten droge worst. Of kies voor een samengesteld borrelpakket.

Wat is een tomapork?

Een tomapork wordt ook wel porkchop, ribrack of karbonade genoemd. Het is de rugfilet met daaraan vast de ruggenwervel met ribben, eventueel met vet en zwoerd. In onze webshop vind je hem hier.

Wat is een schweine haxe?

Een schweine haxe, schweinhax, eisbein, pork knuckle, varkenshak of varkenships is de bovenpoot van het varken, tussen de hak en de knie. Het lekkerste is om de schwein haxe te pekelen en te koken. Daarna kun je hem eventueel nog marineren en afgrillen. We verkopen rauwe schweine haxe in onze webshop.

Wat is crepinette?

Crepinette, crepinet of varkensnet is het buikvlies van een varken dat de darmen en maag scheidt van de longen en het hart. Het wordt gebruikt om vleeswaren als paté en worst mee in te pakken. Crepinette is te koop in onze webshop.

Wat is fricandeau?

Fricandeau komt uit de varkensham en is het magerste deel van het varken. Je kunt het heerlijk marineren en in de oven of op de barbecue bereiden. Hiervoor hebben we een heerlijk recept en het beste fricandeau vlees staat hier.

Wat is lomo?

Een prachtig stuk vlees is de lomo, of op zijn Hollands: dikke lende of rugfilet van het varken. De Franse benaming? Entrecote, zo nu ben je weer bij. En waar zit dat stukje dan? In de rug van het varken, boven op de ribben, langs de ruggengraat. Een varken heeft dus twee lange filets. Deze stukken worden per kilo met zwoerd afgesneden, waardoor ze perfect zijn voor barbecue en oven als porc roast.

Wat is een pork tenderloin?

De pork tenderloin, dikke varkenslende, of varkenshaas zit in de rug van het varken en zorgt voor kracht in de varkensrug. Het is het meest malse stukje vlees van het varken en heerlijk rosé te bereiden. Een mooi emalse varkenshaas of pork tender loin koop je hier bij de Goed Gevulde Boerderij.

Waar zit de pork ribeye?

Deze pork ribeye moet je zeker een keer proberen op de bbq of in de oven. Door de mooie dooradering smelt het vet en dus alle smaak door je vlees. Even afgrillen voor een lekker korstje, heerlijk! De ribeye is een soort karbonade en ligt achter de procureur, boven de schouder en voor de rug en de ribkarbonades. Vaak wordt dit deel verkocht als procureur, maar hoewel het net zo goed smaakt moet je oppassen dat je je dus niet laat bedotten! Je herkent de pork ribeye aan het ronde oogje in het midden, vandaar de naam. Een echte ribeye behoort ook een stuk been te bevatten, dit geeft smaak en structuur aan je vlees.

Waar zit de procureur?

Procureur is één van de heerlijkste stukken vlees en komt uit de varkensnek. Het doorregen vet zorgt voor de rijke smaak. Deze grote braadstukken kun je gebruiken voor bijvoorbeeld pulled-pork, op de barbeque of in de oven. Je koopt de lekkerste procureur in onze webshop.

Waar zit de secreto?

Secreto is het geheim van onze Goed Gevulde varkens. Het is prachtig gemarmerd vlees dat onze slager simpelweg de borstflap noemt. Het geheim zit hem erin dat elk varken deze borstflap heeft, maar dat alleen Duroc-varkens ook zo’n mooie vetmarmering hebben. Door de marmering proef je hoe goed leven de varkens gehad hebben. Rood gemarmerd van alle beweging en gewroet in de modder en vol met smaak van gras, kruiden, eikels, noten en fruit . Aminozuren uit deze voedingsmiddelen worden in het vet opgeslagen en geven de kenmerkende kruidige smaak aan ons vlees. Het vlees heeft veel weg van een runderbavette, ook een plat stuk vlees met een grove structuur.

Wat is charcuterie?

Hier vindt je de lekkerste én meest duurzame vleeswaren en/of charcuterie: dit zijn gekookt, gekruide, gerookte, gezouten en/of gedroogde vleesproducten. Wij vinden het belangrijk dat alles van het hele dier gebruikt wordt. Zo voorkomen we voedselverspilling en gaan we duurzaam met de aarde om. Varkensvlees is bij uitstek geschikt om lekkere vleeswaren mee te maken. Door de diversiteit, denk aan bloed, vet, collageen en bot (merg) is er van alles mogelijk. Van oorsprong werd er in de herfst geslacht als het redelijk koel is. Daarom is november niet voor niets de slachtmaand. Het verse vlees wordt dan direct  opgegeten. De rest werd gekookt, gezouten en/of gedroogd, alles om het vlees zo lang mogelijk te kunnen bewaren. Dit natuurlijk door gebrek aan een koelkast of vriezer.

Hoe wordt zure zult gemaakt?

Zure zult is het toppunt van kop tot kont verwaarding. Zure zult wordt gemaakt van de varkenskop, deze wordt gekookt en het vlees wordt vervolgens met azijn en kruiden op smaak gebracht. Door het vele bot en kraakbeen in een varkenskop is er voldoende gelatine aanwezig om het vlees te binden tot een soort worstje. Deze zure zult is erg lekker op brood of bij de borrel.

Waar koop ik echt Franse paté?

Onze Franse paté wordt gemaakt door Madame Paté, volgens traditioneel Frans recept. Dat betekent met veel orgaanvlees als kippenlever, varkenslever, kippenhartjes, varkenshart, kippenmaag en varkensnier. De paté is grof van structuur en bevat weinig toegevoegde ingrediënten. Onze Franse grove paté komt in de smaken Provence, Normandie en Pruneaux.

Wat is guanciale?

Guanciale is gezouten en gedroogde varkenskinnebak, met een klein vleugje venkel. De naam is afgeleid van guancia, het Italiaanse woord voor ‘wang’. Guanciale is een delicate smaakmaker die aan de basis staat van vele traditionele Italiaanse pastagerechten zoals Bucatini all’Amatriciana, Pasta alla Gricia en Spaghetti alla Carbonara. Je vind het hier in onze Goed Gevulde Webshop.

Waar koop ik prosciutto?

Prosciutto is gedroogde achterham van het varken en koop je bij de Goed Gevulde Winkel. Onze hammen hangen minimaal anderhalf jaar te drogen en zijn heerlijk van smaak.

Wat is lardo?

Lardo is een Italiaanse speksoort gemaakt van het rugspek. Onze varkens krijgen erg veel fruit, noten, eikels, gras en kruiden te eten en deze smaken worden als aminozuren opgeslagen in het vet. Het vet smelt op je tong, dan komen de smaken vrij die wij er met zoveel zorg in gestopt hebben en dat proef je! Goed Gevulde lardo koop je van Goed Gevulde Varkens uit Halle.

Wat is pancetta?

Deze heerlijke pancetta is de basis voor bijna elk Italiaans gerecht: bijvoorbeeld pasta Carbonara. Of je kunt het koud en dungesneden eten bij de borrel of als vleeswaar. Pancetta is gezouten en gedroogde varkensbuik. Het vlees is eerst drie weken drooggezouten. Daarna heeft het zes maanden gedroogd. Deze massieve stukken wegen ongeveer 200 gram per stuk. Het is belangrijk om het vlees lekker dun te snijden, dat gaat het beste met een goed mes of snijmachine. Tip: vries het stuk even in, dan snijdt het makkelijker.

Wat zijn kaantjes?

Kaantjes zijn de smaakmaker voor vele gerechten: door pasta, in stamppot, bij een eitje, over de salade, op een toastje, waar eigenlijk niet bij? Vergeet boter en bouillonblokjes, vraag je oma ernaar: zij weet het nog wel. Kaantjes ontstaan bij het smelten van het varkensvet. Dit vet vangen we af en wordt gebruikt als smout. Je vindt de kaantjes hier.

Wat is smout?

Smout is het heerlijkste bakvet dat er bestaat! Je gebruikt het om bijvoorbeeld aardappels, wild of ander vlees in de braden en met het overgebleven vet maak je de heerlijkste vleesjus. Omdat onze varkens enorm afwisselend voer krijgen, bestaand uit groente, fruit, gras, kruiden walnoten, eikels en kastanjes proef je al deze smaken terug in deze smout. Smaak komt voort uit aminozuren en die worden in het vet opgeslagen, daarom barst deze smout van de smaak. Laat je bouillonblokjes maar in de kast liggen. Het vet heeft een heel hoge verbrandingstemperatuur. Daarom walmt het niet en wordt het niet zwart in de pan, terwijl jouw baksels prachtig goud kleuren.

Wat is reuzel?

Reuzel, varkensreuzel, varkensvet, orgaanvet of lard in het engels is het vet dat tussen de organen van het varken zit. Wanneer je het uitbakt houd je de kaantjes over. Heerlijk knapperig, en het gesmolten vet gebruik je om in te bakken of om bijvoorbeeld zeep mee te maken. Wij verkopen reuzel in onze webshop.

KipVlees

Hoe bereid je kip?

Je kunt kip op allerlei manieren bereiden: van koken, braden, grillen en roerbakken tot barbecueën. Het is belangrijk dat kip door en door gaar is, zodat eventuele schadelijke bacteriën worden gedood. Kip is goed gaar als het vlees van binnen wit is en als het van het bot loskomt.

Hoe bewaar je kipvlees?

Kipvlees is gevoelig voor bederf en blijft in de koelkast bij vier graden maximaal vier dagen goed. Let erop dat het vocht niet op andere voedsel terecht komt.

Hoe kun je veilig kip eten?

Op rauw kipvlees kunnen ziekteverwekkers voorkomen. De belangrijkste zijn de bacteriën salmonella en campylobacter. Deze komen regelmatig voor. Ook al is maar een deel van de kip ermee besmet, je kunt er wel flink ziek van worden. Dat geldt vooral voor mensen met een verlaagde weerstand, ouderen, jonge kinderen en zwangere vrouwen. Zorg dat je het kipvlees door en door verhit, zodat eventuele ziekteverwekkers worden gedood.

Is kipvlees gezonder dan varkens- of rundvlees?

Het vet van kip bevat ongeveer 25% minder verzadigd vet dan rund- en varkensvlees. Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Alleen kip met vel zoals kippenpoten bevat duidelijk meer vet en dus meer verzadigd vet. Kipfilet is mager vlees. Deze leveren ook minder calorieën.

Welke voedingsstoffen zitten er in kipvlees?

Vlees van kip is rijk aan vitamine B6, B 12 en de mineralen fosfor, koper en seleen. Daarnaast levert het vitamine B1 en B12, maar duidelijk minder dan andere vleessoorten, zoals rund- en varkensvlees. Varkensvlees bevat veel meer vitamine B1 en rundvlees veel meer vitamine B12 dan kip. Kippenlever is rijk aan vitamine A. Kippenvlees bevat van nature eiwit en vet. Er zitten geen koolhydraten in.

Waarop moet je letten bij kipvlees?

Het toevoegen van water aan rauwe, onbewerkte kip is niet toegestaan, anders mag het geen vlees heten. Onbewerkt wil zeggen: niet gemarineerd, gekruid, gemalen, gepaneerd, gerookt of een andere bewerking. Aan bewerkt kippenvlees zoals kipgehakt mag water worden toegevoegd, bijvoorbeeld om het malser of zwaarder te maken. Daarbij worden vaak andere ingrediënten of hulpstoffen toegevoegd om het water te binden. Op het etiket kun je in de lijst met ingrediënten zien of er water is toegevoegd. Soms ziet een kipproduct (bijvoorbeeld gemarineerde kipfilet) eruit als een heel stuk vlees zoals een lap of plak. Wanneer er dan meer dan 5% water is toegevoegd, moet dit bij de naam staan als ‘toegevoegd water’. In de lijst met ingrediënten kun je dan zien hoeveel water is toegevoegd. Wie geen vlees of kip wil waaraan water is toegevoegd, doet er goed aan te letten op het etiket of naar de samenstelling te informeren bij de verkoper.

Wat is een Beer Can Chicken?

Een Beer Can Chicken of Chicken with beer in the butt of Bierblikkip is een hele kip op een blik bier, cider of cola voor op de barbecue. Door de hitte van de barbecue verdampt het bier, de cider of de cola en trekken de smaken en het vocht in het vlees. Heerlijk en gaaf om een keer te maken. Wij hebben alle ingrediënten en het recept voor de beer can chicken voor je bij elkaar gezet.

Waar koop ik kippenlever?

Kippenlever gebruik je voor allerlei exotische gerechten en oma’s klassieke pot. Heerlijke kippenlever van eigen boerderij, zonder stress, zonder antibiotica, met ruimte, met reststromen gevoerd en met buitenlucht koop je bij de Goed Gevulde Boerderij in Halle.

Hoe maak ik soep van kippenkarkas?

Met kippenkarkas maakt je de lekkerste bouillon. Doe de karkassen in een pan en zet deze vol water, tot de botten onder staan. Voeg kruiden naar smaak toe en kook het in drie uur. Karkassen van eigen boerderij koop je bij de Goed Gevulde Boerderij in Halle.

Waar koop ik kippennek?

Met kippennek maak je de romigste basis voor saus en soep. Onze kippennekken komen van onze eigen boerderij in Halle. De kippen lopen buiten en hebben geen antibiotica of andere rotzooi gekregen. Koop kippennek bij de Goed Gevulde Boerderij.

 

Aankoop en beZorging

Kan ik mijn bestelde vlees laten bezorgen?

Ja, je kunt ons bestelde vlees thuis laten bezorgen. Of op kantoor, je werk, waar jij  maar wilt in Nederland. Meer uitleg over onze bezorging vind je hier. 

Hoe wordt het vlees verzonden?

Wij verpakken jouw online bestelde vlees en eventuele overige producten in een koelbox, gemaakt van gerecycled papier. Het vlees is diepgevroren en de doos wordt eventueel verder opgevuld met koelelementen. Hierdoor blijft de inhoud één tot twee dagen diepgevroren, afhankelijk van de buitentemperatuur. Meer uitleg over onze bezorging vind je hier.

Hoe werkt online vlees kopen?

Onze vleesproducten worden in een ecocoolbox diepgevroren bezorgd door DHL. In onze webshop kun je kiezen voor levering van jouw bestelling op woensdag of vrijdag. De avond voor bezorging ontvang je een track & trace code. Bij aankomst van jouw bestelling kunnen de diepvriesproducten direct de vriezer in. Tijdens drukke bezorgperiodes, bijvoorbeeld rondom Sinterklaas  en Kerst, of tijdens extreme hitte of tijdens onze vakantie, wordt er niet bezorgd. Wanneer dit het geval is, staat dat duidelijk op de website vermeld. Bij de gekozen bezorgdatum verklaar je dat je die dag aanwezig bent om het pakket in ontvangst te nemen, dan wel op te halen bij een afhaalpunt. Wij garanderen dat de inhoud dan onder de nul graden afgeleverd wordt.

Waarom is het beter om varkensvlees bij de boer te kopen?

Als je varkensvlees bij de boer koopt weet je zeker waar het vlees vandaan komt en of het dier een goed leven heeft gehad. Daarnaast steun je met jouw aankoop direct de boer en niet de hele keten die daar tussen zit. Met kopen bij de boer maak je echt een verschil!

Bezorgen jullie vlees in heel Nederland?

Jazeker, wij bezorgen in heel Nederland. Bestellingen in de Achterhoek worden meestal door Inge zelf bezorgd op vrijdagen. Wanneer het adres te ver afwijkt van de bezorgroute, wordt er gekozen voor bezorging door DHL.

Onze producten worden in een ecocoolbox diepgevroren bezorgd door DHL in heel Nederland. In onze webshop kun je kiezen voor levering van jouw bestelling op woensdag of vrijdag. De avond voor bezorging ontvang je een track & trace code. Bij aankomst van jouw bestelling kunnen de diepvriesproducten direct de vriezer in. Tijdens drukke bezorgperiodes, bijvoorbeeld rondom Sinterklaas  en Kerst, of tijdens extreme hitte of tijdens onze vakantie, wordt er niet bezorgd. Wanneer dit het geval is, staat dat duidelijk op de website vermeld. Bij de gekozen bezorgdatum verklaar je dat je die dag aanwezig bent om het pakket in ontvangst te nemen, dan wel op te halen bij een afhaalpunt. Wij garanderen dat de inhoud dan onder de nul graden afgeleverd wordt.

 

Wat gebeurt er als mijn pakje niet (goed) wordt bezorgd?

In een uitzonderlijk geval kan het voorkomen dat bezorging een dag later plaats vindt, omdat de bezorgdienst een vertraging heeft. Wanneer de temperatuur van het pakket bij bezorging onder de nul graden is dit geen probleem. Wanneer de temperatuur van het pakket boven het vriespunt (0 graden) is, sturen wij kosteloos de bestelling opnieuw toe. Ook wanneer het pakket om een andere reden niet in goede staat bij jou arriveert, ontvang je op onze kosten een nieuwe zending. Wel vragen we hierin enige coulance, jij bent immers de enige die de temperatuur kan controleren op dat moment. Daarnaast zijn wij een klein bedrijf dat deze kosten volledig zelf moet dragen.

Kan ik een andere bezorgdienst dan DHL kiezen voor mijn bestelde vlees?

Heb je slechte ervaring met bezorging door DHL? Laat het dan even weten via inge@degoedgevulde.nl of 06 45 81 09 56. Dan versturen we via Post NL of zoeken we een andere oplossing.

Kan ik mijn bestelde vlees retour zenden?

Ben je niet tevreden over je bestelling, om welke reden dan ook? Dan zoeken we samen naar een passende oplossing. Retour sturen kan helaas niet, omdat het voedsel en diepvriesvlees in een speciale verpakking betreft. Samen kijken we naar een goede oplossing. Let goed op de beschrijving van het product, dit voorkomt veel teleurstellingen. Voldoet het product echt niet aan de beschrijving? Neem dan binnen twee weken contact met ons op via inge@degoedgevulde.nl of 06 45 81 09 56 en je krijgt je geld terug. In andere gevallen kijken we naar wat redelijk is, soms bieden we een tegoed aan voor een nieuwe aankoop. Voor ons is het vooral van belang om jou als klant te behouden. Onze ervaring is dat veel mensen het waarderen door de eigenaar zelf (telefonisch) geholpen te worden. Laat het ons dus vooral weten als je niet tevreden bent of vragen hebt, we zullen je altijd helpen.

Is vlees eten gezond?

Mager en onbewerkt vlees is, met mate gegeten, goed voor je. Het bevat veel voedingstoffen als B-vitamines en mineralen als zink, ijzer en koper. Let op met bewerkt vlees, zoals worst, paté en charcuterie. In deze bewerkte producten die wij maken zitten toegevoegde stoffen als zout. Wissel rood vlees ook af met het vijfde kwartier, zoals karkas, bot en orgaanvlees. Hierin zitten veel stoffen als colageen en carnosine, die we in ons moderne voedingspatroon veel te weinig binnen krijgen. Producten die je daarbij helpen vindt je hier.

Hoe bereid je vlees?

Vlees kan op allerlei manieren worden bereid: van koken, bakken en grillen en roerbakken tot barbecueën. Vlees krimpt ongeveer een kwart bij bereiding doorverlies van vocht en vet. Het advies is om rauw vlees door en door te verhitten en het vlees regelmatig om te draaien. Voor gemalen vlees geldt: controleer of het volledig is gegaard voordat je het opeet. Voorbeelden zijn gehakt, worstjes of spiesjes. Vlees uit één stuk van rund of varken, zoals biefstuk, kan rosé gegeten worden, maar doorbakken is de meest veilige keuze. Sommige biefstukken die in de winkel te koop zijn, zien eruit als één stuk, maar kunnen toch zijn samengesteld uit verschillende stukken vlees. Er zijn dan eiwitten of enzymen toegevoegd die gebruikt mogen worden als ‘plaksel’. Op het etiket staat dan: ‘samengesteld uit stukjes vlees’. Op deze manier kunnen bacteriën toch aan de binnenkant van het vlees terechtkomen.

Kan ik vlees eten als ik zwanger ben?

Jazeker kan je vlees eten tijdens je zwangerschap. Voor het exacte advies kun je het beste op sites van bijvoorbeeld het Voedingscentrum kijken. Wat je je wel kunt afvragen is uit welke bron je voeding en vooral je vlees komt. Hoe is het geproduceerd, met welke waarden en vooral zonder meuk. Hoe wij ons vlees produceren lees je hier.

Is er water toegevoegd aan jullie kipvlees en varkensvlees?

Ons vlees is honderd procent vlees, zonder toevoegingen. Sommige van onze producten zijn gemarineerd met kruiden of gedroogd met zout. Dit staat duidelijk op onze verpakking vermeld. Wij voegen nooit water toe aan ons vlees, bijvoorbeeld om het zwaarder of malser te maken. Bij sommige industriële bedrijven gebeurt dit zelfs al voor de slacht, dus wanneer het dier nog leeft. Door het varken of de kip extra zout te laten eten gaat het ook meer water vasthouden. Zo krijg je extra vocht in je vlees en heb je dus meer product/gewicht om te verkopen. Hoe kun jij controleren of er geen vocht aan ons vlees is toegevoegd? Simpel: vlees in de pan hoort niet te spetteren of te slinken. De spetters zijn afkomstig van verdampend water, wat je overhoudt is minder vlees en veel vocht. Niet meer kopen!

Kun je vlees in de diepvries bewaren?

Vlees kan in de diepvries bewaard worden bij een temperatuur kouder dan -18°C. Voor verschillende soorten kip, rundvlees en varkensvlees gelden verschillende bewaartijden voor de diepvries. Vlees verliest bij het invriezen aan kwaliteit omdat het uitdroogt en de celwanden kapot gaan door het water dat dan kristalliseert. In de vriezer geldt: hoe groter een stuk vlees, hoe langer het goed blijft. Vettere vleessoorten zijn minder lang te bewaren omdat ze op den duur ranzig worden. Onbewerkt kipvlees kun je tot 3 maanden invriezen, onbewerkt varkens- en rundvlees tot 9 maanden.

Hoe kun je vlees ontdooien?

Als je vlees uit de diepvries gaat eten, moet je het eerst ontdooien. Als je vlees niet ontdooit dan loop je het risico dat de binnenkant nog niet helemaal gaar is, terwijl de buitenkant wel al donkerbruin gebakken is. Ontdooi bevroren producten in de koelkast, op een afgedekt bord of in een afgedekte schaal. Zo krijgen bacteriën geen kans en blijft het vlees lekker sappig. Heb je haast? Dan kun je het vlees in de vacuümverpakking in lauw (niet warm!) water leggen. Nooit ontdooien in de magnetron, dat komt de malsheid niet te goede!

Kan ik vlees opnieuw invriezen?

Het kan, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Bij het bevriezen gaat de celstructuur achteruit en wordt het vlees minder mals. Voor de voedselveiligheid heeft het geen effect. Je gaat het vlees daarna immers goed garen.

Wat is de kerntemperatuur van varkensvlees?

Afhankelijk van je voorkeur houd je voor varkensvlees gewoonlijk een kerntemperatuur van 60 tot 70 °C aan. Uitzondering hierop vormt pulled pork, waarvoor je een hele varkensschouder, -nek of de boston butt gebruikt. Om je vlees goed te kunnen pullen zit je al snel rond een kerntemperatuur van ongeveer 85 °C. . Gebruik voor je barbecue alleen maar goede kwaliteit rundvlees, bijvoorbeeld van de Goed Gevulde Boerderij.

Wat is de kerntemperatuur van kipvlees?

Bij kip en kalkoen kun je dan ook het beste een kerntemperatuur aanhouden van 70-72 °C; het vlees is dan helemaal gaar – en eventuele bacteriën zijn gedood – maar het is nog wel lekker sappig. Gebruik voor je barbecue alleen maar goede kwaliteit rundvlees, bijvoorbeeld van de Goed Gevulde Boerderij.

Wat is de kerntemperatuur van rundvlees?

Voor rundvlees worden grofweg temperaturen aangehouden van 48-50 °C voor rare, 51-53 °C voor medium-rare, 54-57 °C voor medium en 63 °C of hoger voor well-done. Deze temperaturen hebben alleen betrekking op de malse delen van het rund. Gebruik voor je barbecue alleen maar goede kwaliteit rundvlees, bijvoorbeeld van de Goed Gevulde Boerderij.

Welk vlees is het meest geschikt voor de barbecue?

Varkensvlees leent zich perfect voor de barbecue. Juist door zijn vetgehalte neemt het veel smaken uit kruiden en de marinade aan. En dit vetlaagje zorgt ervoor dat het de hitte van de barbecue beter verdraagt dan een mager stukje rundvlees, dat sneller verbrand. Wij hebben diverse soorten vlees die zich goed lenen voor de barbecue.

Wat betekent van kop tot kont koken?

Van kop tot kont bereiding, ook wel van snuit tot staart, vierkantsverwaarding of het vijfde kwartier genoemd, betekent dat je alles van het dier gebruikt. Dus ook de botten, het bloed, de poten en de organen. Er zijn nog maar weinig slagers of poeliers die reuzel, kippenhuid of varkensniertjes verkopen. Wij hebben onze eigen dieren en dus ook ons eigen kop tot kont afdeling. Die vind je hier.

Waar koop ik huttentutolie?

Huttentutolie is heerlijk gras- kruidachtig van smaak, in tegenstelling tot de meeste spijsoliën die meer nootachtig van smaak zijn. Het is te koop bij de Goed Gevulde Boerderij in Halle.

Wat is nitrietzout?

Kleurzout, colorozozout, nitrietzout, drie benamingen voor hetzelfde product. Kleurzout, colorozozout, nitrietzout gebruik je in charcuterieproducten of gedroogde vleeswaren, zoals droge worst, droge ham en paté. Het heeft een antimicrobiële werking. Nitriet zorgt in het rauwe vlees voor de omzetting van myoglobine naar nitrosomyoglobine die het product zijn mooie rode kleur geeft. Wanneer je dit niet gebruikt kleurt je vlees grijs. Het nitriet dat niet is omgezet in nitrosomyoglobine is voor de remming van de groei van ongewenste bacteriën. Het gehalte nitriet in het zout is 0,6%. Omdat wij nitrietzout groot inkopen kunnen we ons voordeel met jou delen.

Waarom is honing gezond?

Honing staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Dat komt omdat honing bomvol zit met essentiële vitaminen, mineralen en enzymen. Vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium om er een paar te noemen. Hierdoor bescherm je het lichaam beter tegen slechte bacteriën en kun je het immuunsysteem versterken. Kies daarom altijd voor natuurhoning van de imker.

Wat is rauwe honing?

Rauwe honing is honing die niet verhit, vermengd, gemixd of bewerkt is. Rauwe honing wordt door de imker alleen uit de raten geslingerd, zonder deze te verhitten of te filteren. Daardoor blijven alle voedingsstoffen behouden. Rauwe honing koop je bij de Goed Gevulde Boerderij,

Wat is crème-honing?

Om de goede voedingsstoffen te behouden en te zorgen dat de honing niet stolt wordt deze geroerd, zon ontstaat crème-honing. De kristallen breken in kleine stukjes en vormen een crème-achtige structuur. Heerlijk vol van smaak en bijkomend voordeel: de honing drupt nauwelijks! Ideaal op de kinderboterham. Deze honing is rauw: wat betekent dat ze niet verhit is geweest.

Houdbaarheid en Verpakking

Hoe langs is varkensvlees houdbaar?

Ons varkensvlees is bij -18 graden 9 maanden houdbaar in de vriezer. Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum van het vlees. Het is vacuüm verpakt, en in de koelkast is het een week houdbaar.

Hoe lang is Kipvlees houdbaar?

Ons kipvlees is bij -18 graden 6 maanden houdbaar in de vriezer. Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum van het vlees. Het is vacuüm verpakt, en in de koelkast is het vier dagen houdbaar.

Hoe wordt het vlees vacuüm verpakt?

Ons vlees is vacuüm verpakt, daardoor blijft het langer goed en heb jij er langer plezier van. Bij het vacuümeren wordt de lucht uit de verpakking gedrukt. Zodoende wordt zuurstof weggenomen, waardoor bacteriën niet kunnen groeien. Er wordt niets toegevoegd aan het vlees om het houdbaar te maken. Dit is een andere methode dan de ‘vleesschaaltjes’ in de meeste supermarkten. Hier wordt gas aan toegevoegd om het product langer houdbaar te maken.

Verkopen jullie ook vleespakketten?

Ja, wij verkopen vleespakketten en ze zijn altijd duurzaam en lokaal geproduceerd. Je kunt kiezen voor kipvlees, varkensvlees, rundvlees of een combinatie hiervan. De formaten van onze vleespakketten variëren van 5 tot 15 kilo en zijn een samenstelling van verschillende onderdelen. Wil je iets liever niet of juist heel graag wel? Zet het bij de opmerkingen van je bestellingen, dan proberen we rekening te houden met je wensen.

Welk vlees koop ik voor op de barbecue?

Het lekkerste barbecuevlees komt van de Goed Gevulde Boerderij. Hier vind je vlees dat tijd en aandacht verdient. En daarmee maak jij de meest goddelijke gerechten! We hebben alle soorten in huis: varken, kip en rundvlees, dus dat komt goed! Op deze pagina staan alle soorten samengevat die goed te gebruiken zijn als barbecuevlees. Dat kan natuurlijk op een barbecue, maar mag ook een smoker, oven of slow cooker zijn.

Waar koop ik goed en duurzaam varkensvlees?

Goed en duurzaam varkensvlees koop je altijd lokaal bij de boer in jouw buurt. Zo kun je altijd de boerderij bezoeken en controleren of de dieren het goed hebben. Doorgaans zijn de boerderijen met huisverkoop ook kleiner, waardoor je weet dat jouw vlees niet uit een megastal komt.

Welke invloed hebben dierziektes op de voedselveiligheid van mijn eten?

Al onze dieren worden voor de slacht gekeurd door de keurmeester. Hij of zij controleert of het dier in leven een gezonde indruk maakt en geen gebreken heeft. Daarna wordt het dier geslacht en worden de organen en bij runderen en varkens ook het ruggenmerg bekeken. Zo worden mogelijke dierziektes zoals varkenspest en vogelgriep uitgesloten.

Hoe weet ik of jullie vlees vrij is van antibiotica?

In ons bedrijf wordt antibiotica vrijwel nooit toegepast. Dit komt omdat wij gezonde dieren fokken die langzaam groeien, buiten komen en gevarieerd voedsel krijgen. Hierdoor houdt het dier energie over om zichzelf gezond te houden en hoeven wij bijna nooit antibiotica toe te passen. Een heel enkele keer heeft bijvoorbeeld een varken een wond die ontstoken is (omdat ze buiten komen en samen ravotten). Zo’n dier laten we uiteraard niet lijden en verzorgen we met antibiotica. Sinds ons bestaan in 2017 hebben we twee keer antibiotica moeten gebruiken. Het vlees van deze dieren hebben we zelf opgegeten.

Gebruiken jullie (PMSG-)hormonen in het kipvlees, het varkensvlees of bij de dieren?

Nee, wij gebruiken geen hormonen. Wettelijk is het in Nederland verboden om groeihormonen of groeibevorderaars te gebruiken. Het is echter wel toegestaan om vruchtbaarheidshormoon te gebruiken en dit wordt in de reguliere sector ook veel toegepast. Een schatting van Wakker Dier zegt 90% van de reguliere bedrijven. Dit wordt onder andere gedaan om alle zeugen op hetzelfde moment biggetjes te laten krijgen. Dit werkt efficiënter. Ook Veel hormonen worden gebruikt vanwege vruchtbaarheidsstoornissen die deels een neveneffect zijn van het doorfokken van koeien en zeugen op steeds hogere producties. Dit hormoon, PMSG, wordt gewonnen uit paardenbloed en menselijke urine. Wij zijn hier tegen, wij gebruiken geen enkel hormoon. Bij ons lopen de zeugen bij de beer in de wei, hij verzorgt de dekking, die volledig op natuurlijke wijze gebeurt.

Is jullie kipvlees en varkensvlees duurzaam?

Jazeker is ons kipvlees en varkensvlees duurzaam. De meningen daarover kunnen verschillen. Als je naar het complete systeemplaatje kijkt, zul je ons verhaal begrijpen. Onze dieren leven langer. In die tijd eten ze meer en mesten ze meer. Je zou kunnen zeggen dat dit minder duurzaam is dan een plofkip of plofvarken. Wij kijken graag verder. Het voer dat wij onze dieren geven is volledig gemaakt uit reststromen, ook wel afval genaamd. Denk hierbij aan oud brood, groenteschillen en perspulp. Voor de productie van ons diervoer worden dus geen extra grondstoffen gebruikt en geen vindt geen extra uitstoot plaats. Deze reststromen halen wij op met onze elektrische bestelbus, die we opladen met onze eigen opgewekte energie uit zonnepanelen en een kleine windmolen. Meer over onze kringlooplandbouw lees je hier. De mest die onze dieren produceren is ruige stalmest, een zegen voor onze akkers. We produceren zoveel mest als dat we op onze eigen akkers kunnen gebruiken. Meer informatie over onze duurzame akkerbouw staat hier.

Hoe diervriendelijk is jullie vlees?

Bij het houden van onze dieren proberen we zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven, het dierenwelzijn is daardoor hoog. Als voorbeeld: we maken gebruik van natuurlijke dekking met een eigen dekbeer en de zeugen liggen niet in een kraamooi. Alle dieren komen alle dagen van het jaar buiten, zodat ze hun natuurlijke gedrag kunnen uiten: wroeten en zoelen zoveel als ze kunnen. Meer over onze dierwaardige houderij lees je op deze pagina.

Hebben jullie een Beter Leven keurmerk?

Nee, wij hebben geen beter leven keurmerk, omdat onze standaard vele malen hoger is. Bij de 3 maximaal te behalen sterren (biologische houderij), leeft een varken nog steeds in een megastal, worden de zeugen vastgezet in een kraamkooi en mag het vleesvarken niet de wei in om te wroeten. Drie heel belangrijke redenen voor ons om het anders te doen. Meer over onze manier van dierhouden lees je hier. Daar kom je ook alle keurmerken tegen die wij wél hebben.

Zijn jullie biologisch gecertificeerd?

Nee, wij hebben geen biologisch keurmerk. Dat heeft meerdere redenen. Een dergelijk keurmerk is vrij kostbaar en voor een kleine onderneming als de onze onbetaalbaar. Maar belangrijker nog: bij een lokale voedselproductie ken je je producent. Iedereen kan altijd op ons erf komen kijken hoe het er aan toe gaat en zal zien dat dit op een dierwaardige manier is. Wij gaan er dus vanuit dat iedereen zijn eigen keurmeester is. Wat de één belangrijk vindt is voor de ander ondergeschikt. Wat wij belangrijk vinden: de varkens komen allemaal buiten en kunnen wroeten. Bij het biologische keurmerk komen alleen de moederzeugen in de wei, de vleesvarkens hebben een verharde uitloop en kunnen dus niet wroeten. Daarentegen krijgen de biologische varkens volledig biologisch voer. Ons voer bestaat uit reststromen uit de regio en is niet gecertificeerd biologisch. Dit komt omdat biologische reststromen in de Achterhoek bijna niet te krijgen zijn en wij het belangrijker vinden om lokale reststromen te voeren. Kies dus wat bij jou past!

 

Hebben jullie een duurzame kadobon?

Bij ons kun je een Goed Gevulde Kadobon, oftewel waardebon kopen. Geef hem cadeau, of hou hem lekker zelf. Je weet in ieder geval zeker dat je geld duurzaam wordt besteed.

Ik zoek een leuke activiteit voor een dagje uit met mijn familie, vrienden of buren.

Bij De Goed Gevulde Boerderij ben je aan het goede adres voor een leuk dagje uit. We maken een programma naar jullie wensen dat kan bestaan uit bijvoorbeeld een gezellige ontvangst met koffie, thee, wat lekkers of een borrel met proeverij. Uiteraard hoort bij het dagje uit ook een rondleiding langs de dieren en over de velden. Daarna kunne we van alles doen: worst maken, varken uitbenen, een wandeling, iets creatiefs. Ons erf leent zich voor van alles. Hierbij hoort natuurlijk wat lekkers te eten met een goede lunch of barbecue. Meer info over onze workshops en evenementen vind je hier.

Ik wil een varken uitbenen, kan dat?

Een varken uitbenen is een bijzondere klus en geweldig interessant om te doen!  De Goed Gevulde Boerderij zorgt voor een dag die je niet snel vergeet! In de workshop varken uitbenen gaan we aan de slag en hanteer jij zelf het mes. Met jouw eigen privé groep gaan jullie samen met onze slager een kwart of half varken uitbenen, afhankelijk van het aantal deelnemers.  Onze slager leert je alles over het varken: waar zit de haas en de muis en hoeveel speklappen kun je snijden? Jij hanteert zelf het mes en leert echt uitbenen. Met je vragen over verschillende snits en technieken kun je bij de slager terecht: hij kan je alles vertellen.  De dag begint uiteraard met een goede bak koffie of thee met wat lekkers en een rondleiding over de Goed Gevulde Boerderij. Boerin Inge vertelt je alles over het leven van de dieren en de gewassen. Snel daarna ga je aan het werk, want er moet een varkentje gewassen worden!

Hoe maak je worst?

Tijdens onze workshop worst maken leggen we je alles uit over alle verschillende soorten worst die er zijn en hoe je deze maakt. Tijdens onze workshop worst en of hamburger maken leer je een good old hamburger en heerlijke braadworstjes te maken, waar de smaak vanaf spat en het water je van in de mond loopt. Super leuk om te doen met vrienden, familie of collega’s. Je gaat zelf aan de slag met ons heerlijke vlees  van eigen erf en de beste ingrediënten. Geen meuk dus, een goede hamburger en de lekkerste worst begint bij het beste vlees. De workshop worst en of hamburger maken bestaat uit ontvangst met koffie, thee en wat lekkers. Daarbij vertelt boerin Inge je het één en ander over de Goed Gevulde Boerderij. Al gauw rolt dit over in een rondleiding over het erf en bezoeken we de dieren. Je krijgt uitleg over onze manier van boeren en waarom ons vlees zoveel lekkerder smaakt! Kijk hier voor meer informatie over de workshop worst maken.

Hoe maak je een hamburger?

Tijdens onze workshop hamburgers maken leggen we je alles uit over alle verschillende soorten worst die er zijn en hoe je deze maakt. Tijdens onze workshop worst en of hamburger maken leer je een good old hamburger en heerlijke braadworstjes te maken, waar de smaak vanaf spat en het water je van in de mond loopt. Super leuk om te doen met vrienden, familie of collega’s. Je gaat zelf aan de slag met ons heerlijke vlees  van eigen erf en de beste ingrediënten. Geen meuk dus, een goede hamburger en de lekkerste worst begint bij het beste vlees. De workshop worst en of hamburger maken bestaat uit ontvangst met koffie, thee en wat lekkers. Daarbij vertelt boerin Inge je het één en ander over de Goed Gevulde Boerderij. Al gauw rolt dit over in een rondleiding over het erf en bezoeken we de dieren. Je krijgt uitleg over onze manier van boeren en waarom ons vlees zoveel lekkerder smaakt!

Kijk hier voor meer informatie over de workshop hamburger maken.

Geven jullie ook rondleidingen op jullie boerderij?

Wil je alles van onze boerderij weten en ben je met een groep van minimaal 8 personen: familie, vrienden of collega’s? Wij nemen liefhebbers graag mee tijdens een rondleiding langs onze velden. Ter plekke proef, ruik en voel je wat deze natuurinclusieve kringloopboerderij ons geeft: van knuffelolie tot jonge biggetjes en van whiskeygerst tot de lekkerste droge ham. Misschien is de graanoogst net begonnen of kun je bramen plukken. We vertellen alles en zowel voor de kleintjes als geïnteresseerden in deze natuurinclusieve kringlooplandbouw is dit een leuk uitje.

We ontvangen jouw groep met koffie, thee, limonade en cake, of wanneer het tijdstip beter past: een frisje of borrel. We beginnen met een korte inleiding over ons bedrijf. Daarna gaan we naar de varkens, wie weet zijn er wel jonge zwigjes om te bekijken! Tijdens de rondleiding krijg je wat van onze producten te proeven, zo ervaar je maximaal de rijkdom van de Goed Gevulde Boerderij! We eindigen in de winkel, deze is geopend, zodat je ook kunt bekijken wat er allemaal gemaakt wordt.

 

Klik hier voor meer informatie over onze rondleidingen op de boerderij.

Houdt de Goed Gevulde Boerderij ook een open dag bij de boer?

Elke laatste zondag van de even maand om 15:00 nemen wij liefhebbers mee langs onze velden. Ter plekke proef, ruik en voel je wat deze natuurinclusieve kringloopboerderij ons geeft: van knuffelolie tot jonge biggetjes en van whiskeygerst tot de lekkerste droge ham. Misschien is de graanoogst net begonnen of kun je bramen plukken. We vertellen alles en zowel voor de kleintjes als geïnteresseerden in deze natuurinclusieve kringlooplandbouw is dit een mooie middag. Bij elke stop of onderwerp worden een hapje en een drankje van eigen erf geserveerd.

We starten deze open dag boerderij klokslag 15:00 uur met koffie, thee en limonade en een korte inleiding over de Goed Gevulde. Daarna gaan we naar de varkens, wie weet zijn er wel jonge zwigjes om te bekijken! Je mag bij de varkens in de wei, trek dan wel oude kleren en laarzen aan. Als je geduld hebt is er altijd wel een varken te vinden die wel even goed gaat liggen voor een lekkere aai. Voeren mag, als iedereen weer veilig achter het hek staat, want 50 varkens kunnen erg enthousiast zijn. Onderwijl vertellen we alles over het varkensleven, super leerzaam!

 

Op deze pagina vind je alle informatie over onze open boerderij dag.

Kan ik een eigen boerderij beginnen?

Droom je van jouw eigen boerderij? En weet je niet waar je moet beginnen? Boek nu een workshop boerderij opzetten waarin we ons volledig kunnen focussen of jouw vragen. Jij wilt zelf bijen, varkens of kippen houden, een eigen boerderij beginnen, maar vraagt je af wat daarvoor allemaal nodig is? Ik vertel het je allemaal tijdens deze workshop jouw eigen boerderij! We nemen uitgebreid de tijd voor jouw ideeën, wensen en mogelijkheden en het is aan jouw wat je allemaal wilt leren. Deze workshop jouw eigen boerderij is voor jou alleen, als je wilt kun je een partner of maximaal drie andere geïnteresseerde meenemen.

 

Voor coaching rondom jouw vraag over een eigen boerderij, agrarisch bedrijf, ondernemersplan, kijk hier!

Kan ik stage lopen op de Goed Gevulde Boerderij?

Wil je meer leren over natuurinclusieve kringlooplandbouw, een webshop runnen of het natuurlijk houden van dieren? Dan kun je bij ons stage komen lopen, een (school)project volgen, een (afstudeer)opdracht maken of een onderzoek doen.

Je achtergrond, opleiding of reden maakt ons niet uit, wij zijn wel wat gewend. Wat we van jou verwachten? Inzet en leergierigheid. Je mag alles vragen en het kan honderd keer mislukken, geen enkel probleem. Als je hier komt stage lopen doe je dat omdat je oprecht geïnteresseerd bent en wilt aanpakken. Je krijgt bij ons alle vrijheid en zoveel verantwoordelijkheid als je zelf wilt.

De dag bent en eindigt met het voeren en verzorgen van de kippen en varkens. Daartussen is elke dag compleet anders en afhankelijk van het seizoen. Van verzorgen van de biggen, repareren van het hekwerk, beheer van het groen, bestellingen bezorgen, schoonmaak van de stal, onderhoud van de voedselsingels tot klusjes in de winkel.

Ook als je een meer gerichte (afstudeer)opdracht zoekt in bijvoorbeeld e-commerce, stad-land-relaties, of natuurlijke veehouderij kun je contact met ons opnemen. Bel of mail Inge: inge@degoedgevulde.nl of 06 45 81 09 56.

Kan ik jullie benaderen voor een interview/film/serie/fotoserie over jullie boerderij?

Wij vinden het belangrijk ons verhaal aan veel mensen te kunnen vertellen. Daarbij maken we dankbaar gebruiken van de lokale en nationale media, zoals kranten, radio en de tv. Voor een klein bedrijf als het onze is het niet mogelijk op te boksen tegen het advertentiebudget van de grote jongens. Gelukkig zijn er veel mensen die ons verhaal graag willen horen. Zodoende kunnen we uitleggen wat er mis is met het voedselsysteem, hoe dat wellicht anders kan en wat je zelf kunt doen. Hoe meer mensen horen over lokaal geproduceerd voedsel, hoe beter ze de weg weten te vinden naar de boerderijen. Bel of mail Inge: inge@degoedgevulde.nl of 06 45 81 09 56.