Winkelmand

Sluit De Goed Gevulde Boerderij!

Met jouw hulp tijdens deze crowdfunding boerderij sluiten we de laatste keten van onze kringloopboerderij.

 

Wij, Heimen en Inge van de Goed Gevulde Boerderij in Halle hebben jouw hulp dringend nodig om een potstal voor onze varkens te kunnen bouwen. We starten daarom een crowdfunding voor onze boerderij. We zouden daarvoor een lening bij de bank kunnen nemen, maar dit past niet bij onze filosofie. Veel liever bouwen we onze plannen samen met de mensen die ons een warm hart toedragen. Op deze manier investeren wij ook weer in de Achterhoekse economie en werken we samen aan een beter voedselnetwerk. Er zijn vele manieren waarop jij kunt helpen: met financiën groot of klein, maar ook met steun, netwerk en de juiste mensen, het goede verhaal vertellen en ook af en toe gewoon een schouderklopje doet ons heel veel goed!

bezorg- en retourbeleid
Achterhoeks mout

CRowdFunding BOerdeRij – meer Uitleg onder dit Formulier

 

Stal als laatste keten van de kringloopboerderij

Zoals je op de prachtige tekening hieronder (gemaakt door Dorien Wagenaar) kunt zien, missen we een belangrijke schakel in ons bedrijf: een schuur waarin alles samen komt. Varkens zijn zindelijke dieren: ze poepen en plassen niet in het huidige hutje waar ze ook slapen. Het gevolg is dat de varkensweide buiten overbemest raakt. Deze mest hebben we op onze overige akkerbouwpercelen hard nodig, daar is nu sprake van onderbemesting, waardoor de gewassen niet goed groeien. Hoe wij onze kringloopboerderij verder invullen lees je hier.

 

Onze droom is een crowdfunding boerderij te starten en daarmee een ruime potstal bouwen.  Die gaan we vullen met stro (reststroom van onze graanteelt), houtsnippers (van onze heggen, boomgaard en voedselbosjes) en reststromen uit de omgeving als kaf van de windmolen de Vier Winden en natuurmaaisel. De stal is groot genoeg voor de varkens, zodat ze zelf functiegebieden gaan inrichten om te mesten en te slapen. Daardoor kunnen we de mest opvangen en op het land gebruiken en kunnen de varkens nog steeds heerlijk wroeten en zoelen in hun modderpoel buiten, zonder dat deze vol ligt met mest.

Crowdfunding De Goed Gevulde Boerderij

De Voordelen van een potstal

In de potstal worden oa stro, hooi en houtsnippers gebruikt. Uiteraard is dit voor de varkens heerlijk om in te liggen en geeft dit veel afleiding om in te wroeten. Naast de stal gaan de varkens op onze Goed Gevulde Boerderij het hele jaar rond dagelijks naar buiten om te zoelen in de modder. Het voordeel van het stro is dat in de holle vezels de urine trekt. De mestballen blijven tussen het stro liggen. Doordat mest en urine niet bij elkaar komt, wat in een reguliere mestkelder onder elke moderne stal wel gebeurt, ontstaat er geen ammoniak. Deze ammoniaklucht zorgt voor luchtwegproblemen bij zowel varken als boer. In de lucht wordt deze ammoniak stikstof en zie daar ons moderne landbouwprobleem. Wij geloven niet dat allerlei technische oplossingen de oplossing hiervoor gaan brengen. Terug naar de basis is ons devies, crowdfunding voor onze boerderij is daarmee een belangrijke stap.

 

Ruige mest

Naast de dierenwelzijnsvoordelen is de ruige mest die in een potstal ontstaat ook heel erg waardevol voor op onze akkers. De drijfmest uit een standaard mestkelder is zuur (ammoniak-houdend) en doodt het bodemleven. Ruige stromest bevat veel organische stof en is voer voor het bodemleven, wat zorgt voor sterke gezonde gewassen die geen bestrijdingsmiddelen nodig hebben.

crowdfunding boerdeRij voor Kringlooplandbouw

De mest uit de strostal wordt in het vroege voorjaar op het land uitgereden. Dit trekt veel insecten aan en waar insecten zijn, zijn vogels en daar komen weer grotere diersoorten als roofvogels af. Deze hebben allemaal hun rol in ons boerderijsysteem. Op onze akkers verbouwen wij geen diervoer als gras of mais, maar humane gewassen als boekweit, huttentut, gerst en amarant. Deze gewassen worden geoogst, de zaden worden brood, pasta, olie, bier of meel. De overige delen van de plant zijn in de huidige landbouw redelijk waardeloos. De stengel van de plant wordt stro, wat perfect is voor in de potstal en mooie ruige stalmest maakt. De onkruidzaden, gebroken zaden en te kleine zaden worden uitgezeefd en gebruiken wij als voer voor onze kippen en varkens.

 

Reststromen

Daarnaast voeren wij onze dieren met reststromen van ruim 30 lokale leveranciers, denk hierbij aan kaaswij van Burgerboerderij de Patrijs, groente- en fruitschillen van Landwinkel Smits, en brood van Bakkerij Knippenborg. De bijen zijn de kers op de taart en zorgen naast bestuiving van de vele gewassen ook voor heerlijke natuurhoning. Dit alles levert prachtige, gezonde natuurproducten op met smaak en kwaliteit die te koop zijn in onze webshop.

Waarom niet met de bank

Uiteraard is ons familiebedrijf in het verleden ook gefinancierd door de Rabobank. De steun en support die we in het verleden hebben gehad bestaat niet meer. Daarnaast vinden wij dat de traditionele financiële instellingen veel te weinig doen om ons voedselsysteem vooruit te helpen. Wij willen niet langer onderdeel zijn van en bijdragen aan het oude denken en werken. Maar uiteraard investeren wij, net als elk ander (agrarisch) bedrijf, in onze toekomst. Traditioneel zou je een lening bij een bank kunnen nemen, daar ziet de buitenwereld niet.

 

Wel met iedereen

Het is een bewuste keuze om nu in het openbaar een crowdfunding voor de boerderij te starten, zodat we onze groei en hopelijk straks ook onze winst, met meer mensen in onze omgeving kunnen delen. Vaak wordt een crowdfunding gezien als bedelen om geld, echter voor alles wat we hopen te ontvangen, krijgen investeerders een rendement terug. Dit kan zijn in de vorm van rente, producten, een belevenis. En gelukkig kiezen ook steeds meer mensen ervoor niets voor zichzelf terug te willen en het rendement te steken in meer natuur en dierenwelzijn.

boerderij activiteit open dag crowdfunding boerderij
workshop worst crowdfunding boerderij

Wat kun jij doen voor crowdfunding boerdeRij de Goed GeVulde?

Er zijn diverse manieren om ons te helpen met de crowdfunding voor onze boerderij. We zoeken circulaire bouwmaterialen voor onze stal. Onder andere: houten spanten, gordingen, stelconplaten, betonnen hoek/wandelementen, houten potdekselplanken en dakplaten. En spread the word: een goed woordje helpt altijd. Of het nu aan je buurvrouw is, of bij de burgemeester (of de buurvrouw is toevallig de burgemeester?!) Mond-tot-mond-reclame werkt voor ons het beste. Heb je nog een goede tip, slimme mensen in je netwerk of bijvoorbeeld een winkel waar onze producten nog niet liggen? Fluister die anderen vooral in en meld je bij ons. En volg ons vooral online via Facebook, Instagram, X (Twitter), Youtube of abonneer je op onze nieuwsbrief.

 

CRowdfunding Boerderij mogelijkheden:

  • Donatie, bedrag naar keuze. Rendement voor natuur en dier is voldoende en je neemt geen recht op extra’s.
  • Adopteer een zwigje en ontvang €100 tegoed voor onze webshop. Je mag een zwigje (zwijnbiggetje) uitzoeken, een naam geven en wordt op de hoogte gehouden van zijn of haar leven en ons reilen en zeilen op de boerderij. Ook de slacht hoort daarbij. Sommige mensen willen perse de wangetjes van hun eigen Knorretje, anderen houden het bij een pot honing. Je mag de €100 besteden wanneer en hoe jij wilt. Voor ons is dit een prachtige manier om mensen bij onze boerderij te betrekken en alle ups en downs te laten zien.
  • Tegoed in natura. Je betaald €250 en krijgt tegoed om te besteden aan producten, open dagen of workshops ter waarde van €300, €50 per jaar, 6 jaar lang. Je hebt dus een rendement van 20%. Meerdere bonnen bestellen mag natuurlijk altijd, bijvoorbeeld om cadeau te doen.
  • Twee overnachtingen voor 4 personen twv €500 in onze toekomstige Bed&Breakfast Te Midden van Niets, uitgezonderd weekenden en vakantiedagen, datum in overleg. Deze kleine cabin staat midden op onze akkers, je ontwaakt te midden van de Achterhoekse coulissen, tussen het wuivende graan en wie weet springt er nog een ree voorbij. Een echt natuurhuisje met enkel een struinpad en een vlonder, voor rust en ruimte, welkom!
  • We zoeken hiernaast mensen die een lening willen verstrekken of een investering willen doen. Vul het formulier bovenaan de pagina in en we nemen contact met je op.
  • Of wellicht heb je een ander goed voorstel om de crodwfunding van onze boerderij te ondersteunen? Neem dan ook vooral contact met ons op!
crowdfunding boerderij
crowdfunding boerderij

Resultaat van crowdfunding boerdeRij de Goed GeVulde

Met al jouw hulp tijdens deze crowdfunding boerderij, het Barth-Missetfonds en ons eigen spaargeld hopen we begin 2025 te kunnen starten met de bouw van onze potstal, wanneer alle vergunningen afgerond zijn. Hiervoor zijn we met de gemeente in gesprek, de buurt is geïnformeerd en naar alle waarschijnlijkheid krijgen we in oktober bericht dat we kunnen beginnen met de bouw van de stal. Uiteraard houden we je op de hoogte van alle vorderingen en organiseren we een Goed Gevuld Feestje wanneer de stal gereed is.

Tot die tijd kun je ons altijd bereiken via inge@degoedgevulde.nl 06 45 81 09 56 en inschrijven voor onze nieuwsbrief. Alvast enorm bedankt voor je steun aan crowdfunding boerderij voor de Goed Gevulde! We zijn ontzettend blij met jouw gebaar, een groter compliment bestaat er niet.