NAAR DE WEBSHOP
WORKSHOP RESERVEREN
AANMELDEN OPEN UUR

Onze Boerderij

Vlees lokaal van de Boer

Lokaal van de Boer

Lokaal van de boer: de beste omschrijving voor een eerlijk en goed voedselsysteem. Wij zijn in 2017 begonnen met onze circulaire boerderij, op een heerlijke plek tussen Mariënvelde en Halle-Heide, langs de Veengoot. Hier ligt een prachtig erf waar onze kinderen, huisdieren, vee en wijzelf alle ruimte hebben. Ons doel: nooit meer op vakantie! We leven hier als God in Frankrijk met helemaal niks. Een eenvoudig leven in het teken van de seizoenen, goed eten en vrijheid. We voorzien in ons eigen voedsel en energie en proberen weinig te verbruiken.

Natuurlijk zijn wij ook maar mens en doen we niet alles perfect. Internet, Facebook en Netflix zijn ook hier aanwezig. Onze heerlijke plek willen we graag met meer mensen delen, daarom werken we aan een leerplek om te kunnen WWOOFen ‘In het midden van niks’. Achter op het veld, tussen het graan en naast de kipkaravan komt een mobiel huisje voor vier personen. Alleen te voet te bereiken en met weinig meer dan een goed bed, lekker eten en een grandioos uitzicht. Hier bieden we plek aan mensen die willen leren van onze boerderij.

halle achterhoek lokaal van de boer

DierenwelzijN

Op onze boerderij in Halle houden wij varkens en kippen voor vlees en eieren. Wij vinden het belangrijk dat een dier zijn natuurlijke gewoontes kan uiten. Daarom passen wij ons systeem aan het dier aan en niet andersom. We couperen geen staarten, knippen geen tanden of snavels en gebruiken geen kooien. We zorgen dat de dieren voldoende ruimte krijgen zodat dit soort ingrepen niet nodig zijn.

Daarnaast groeien de dieren langzaam, zodat ze energie over houden om zichzelf warm te houden en gezond te blijven. Daardoor kunnen ze naar buiten, waar ze het liefste zijn, zonder ziek te worden van de kou of de bacteriën die in de modder leven. Hormonen gebruiken we nooit en antibiotica alleen als een dier echt ziek is. Uiteraard laten we geen dier dood gaan en hebben we in de afgelopen jaren pas één keer antibiotica hoeven gebruiken. Uiteraard wordt dit vlees apart verkocht. Dat is het voordeel van lokaal van de boer kopen: je kunt altijd zelf bij de boerderij controleren of het verhaal klopt.

De balans met een goed renderend bedrijf is dun en we dagen onszelf telkens weer uit om het dier voorop te blijven zetten. Met vijf varkens is dierenwelzijn makkelijk, je hebt alle aandacht voor ze. Hoe groter het bedrijf groeit, hoe meer aandacht je hiervoor moet hebben. In 2017 zijn we begonnen met vijf varkens, nu hebben we er rond de vijftig. Om blijvend aandacht voor het dier te houden willen wij niet groter groeien en breiden we liever uit in de breedte. Daarom hebben we nu ook kippen voor vlees en eieren en verkopen we ook het rundvlees van de buurman.

Niet BiologiscH

Waarom een keurmerk als onze standaard hoger is? Daarom hebben wij geen biologisch keurmerk. Dat heeft een meerdere redenen. Een dergelijk keurmerk is vrij kostbaar en voor een kleine onderneming als de onze onbetaalbaar. Maar belangrijker nog: bij een lokale voedselproductie ken je je producent. Iedereen kan altijd op ons erf komen kijken hoe het er aan toe gaat. Wij gaan er dus vanuit dat iedereen zijn eigen keurmeester is. Wat de één belangrijk vindt is voor de ander ondergeschikt.

Wat wij belangrijk vinden: de varkens komen allemaal buiten en kunnen wroeten. Bij het biologische keurmerk komen alleen de moederzeugen in de wei, de vleesvarkens hebben een verharde uitloop en kunnen dus niet wroeten. Daarentegen krijgen de biologische varkens volledig biologisch voer. Ons voer komt uit de regio en is niet gecertificeerd biologisch. Dit komt omdat biologische reststromen in de Achterhoek bijna niet te krijgen zijn en wij het belangrijker vinden om lokale reststromen te voeren. Kies dus wat bij jou past!

keurmerk niet biologisch vergelijk

De Slacht

Niet leuk, wel nodig: de slacht. Omdat wij zoveel aandacht geven aan een goed leven is de slacht minstens net zo belangrijk. Om de dieren een einde te geven dat passend is hoe wij ze houden en om de kwaliteit van het vlees te waarborgen. Wij verzorgen ons vee hun hele leven met liefde, maar ze eindigen wel in het slachthuis. Dat klinkt voor sommigen misschien cru, voor ons is het de cirkel van het leven. Als wij het varken of de kip niet aten had het ook niet geleefd. Daarom zorgen wij naast een fijn leven ook voor een snelle en pijnloze dood. Hieronder staat een korte beschrijving van het slachtproces. Misschien erg to the point, noodzakelijk om te weten als je verantwoord vlees wilt eten.

Onze kippen slachten wij zelf op de boerderij. Met een ferme tik op de kop zijn ze snel dood waarna we de kop afsnijden en ze leeg bloeden. Daarna wordt de kip versneden tot de bekende drumsticks, kippendijen, karbonades, vleugeltjes en filets. Onze varkens en de runderen Tonnie worden bij Beerten in Zieuwent geslacht. Het kalfsvlees van buurman Hendrik wordt bij Heinen in Zelhem geslacht. Dit zijn beiden een kleinschalige slachterijen met ervaren medewerkers en aandacht voor het dier. We brengen onze dieren daar zelf met een eigen veekar naar toe, zodat we ook het vervoer stressvrij kunnen doen in een vervoermiddel waar ze aan gewend zijn. We laden ze zelf uit naar de stal op de slachterij waar ze tot rust komen om echt alle stress kwijt te raken. Hoe minder adrenaline, hoe malser het vlees blijft.

Na een aantal uren worden de varkens gedood middels een elektrische schok door de hersenen. Ze zijn dan bewusteloos, waarna de keel wordt doorgesneden. In de grote slachthuizen gebeurt het verdoven met gas, waardoor de dieren in een doodstrijd komen. In een uitzending van Zondag met Lubach werd dit uitgelegd. De runderen en kalveren worden gedood middels een schietmasker, waarbij de pen in de hersenen wordt geschoten. Ook hier wordt daarna de keel doorgesneden. Het vlees wordt na het leegbloeden een aantal dagen weggehangen om te besterven. Het kalfsvlees wordt door Heinen ook uitgebeend tot allerlei producten. De runderen en varkens gaan naar de Hoeve in Eibergen om daar verder te worden verwerkt. De Hoeve is een prachtig Achterhoeks bedrijf met echte ambachtslieden die het vlees tot heerlijke producten weten te maken. Gelukkig hebben wij nog ambachtelijke slagers in de Achterhoek, waardoor we de dieren een einde kunnen geven dat past bij onze manier van vee houden.