Dierwaardig Welzijn

Op onze boerderij in Halle houden wij op een dierwaardig manier varkens en kippen voor vlees. Wij vinden het belangrijk dat een dier zijn natuurlijke gewoontes kan uiten. Daarom passen wij ons systeem aan het dier aan en niet andersom. We couperen geen staarten, knippen geen tanden of snavels en gebruiken geen leg- of kraamkooien. We zorgen voor een dierwaardige houderij met voldoende ruimte en altijd weidegang, zodat dit soort ingrepen niet nodig zijn.

Daarnaast houden we extensieve rassen en groeien de dieren langzaam, zodat ze energie over houden om zichzelf warm te houden en gezond te blijven. Daardoor kunnen ze naar buiten, waar ze het liefste zijn, zonder ziek te worden van de kou of de bacteriën die in de modder leven.

adopteer een kip

ChemiE-vrij

Hormonen gebruiken we nooit en antibiotica alleen als een dier echt ziek is. Uiteraard laten we een dier niet dood gaan en hebben we in de afgelopen jaren één keer antibiotica gebruikt. Uiteraard wordt dit vlees apart verkocht. Dat is het voordeel van lokaal van de boer kopen: je kunt altijd zelf bij de boerderij controleren of het verhaal klopt.

Ten slotte ontwormen we de dieren ook niet. In plaats daarvan worden ze over de percelen gerouleerd. Een worm gebruikt het dier als kraamkamer, wanneer het dier afwezig is sterft de worm uit. Op die manier hoeven we geen chemie in ons proces toe te passen. Bijkomend voordeel is dat de goede wormen in de grond, zoals springstaartjes en regenwormen, in leven blijven omdat ze geen hinder ondervinden van het antiworm-middel als residu in de mest. 

De balans met een goed renderend bedrijf is dun en we dagen onszelf telkens weer uit om het dier voorop te blijven zetten. Met vijf varkens is dierenwelzijn makkelijk, je hebt alle aandacht voor ze. Hoe groter het bedrijf groeit, hoe meer aandacht je hiervoor moet hebben. In 2017 zijn we begonnen met vijf varkens, nu hebben we er een kleine honderd. Om blijvend aandacht voor het dier te houden willen wij niet groter groeien en breiden we liever uit in de breedte. Daarom hebben we nu ook kippen, bijen, verkopen we ook het rundvlees van onze lokale slager en is Heimen helemaal into duurzame akkerbouw.

Niet BiologiscH

Waarom een keurmerk als onze standaard hoger is? Daarom hebben wij geen biologisch keurmerk. Dat heeft een meerdere redenen. Een dergelijk keurmerk is vrij kostbaar en voor een kleine onderneming als de onze onbetaalbaar. Maar belangrijker nog: bij een lokale voedselproductie ken je je producent. Iedereen kan altijd op ons erf komen kijken hoe het er aan toe gaat en zal zien dat dit op een dierwaardige manier is. Wij gaan er dus vanuit dat iedereen zijn eigen keurmeester is. Wat de één belangrijk vindt is voor de ander ondergeschikt.

Wat wij belangrijk vinden: de varkens komen allemaal buiten en kunnen wroeten. Bij het biologische keurmerk komen alleen de moederzeugen in de wei, de vleesvarkens hebben een verharde uitloop en kunnen dus niet wroeten. Daarentegen krijgen de biologische varkens volledig biologisch voer.

Ons voer komt uit de regio en is niet gecertificeerd biologisch. Dit komt omdat biologische reststromen in de Achterhoek bijna niet te krijgen zijn en wij het belangrijker vinden om lokale reststromen te voeren. Kies dus wat bij jou past!

keurmerk niet biologisch vergelijk

De Slacht: dierwaardig

Niet leuk, wel nodig: de slacht en ook hier dierwaardig. Omdat wij zoveel aandacht geven aan een goed leven is de slacht minstens net zo belangrijk. Om de dieren een einde te geven dat passend is bij hoe wij ze houden en om de kwaliteit van het vlees te waarborgen. Wij verzorgen ons vee hun hele leven met liefde, en ze eindigen in het slachthuis.

Dat klinkt voor sommigen misschien cru, voor ons is het de cirkel van het leven. Als wij het varken of de kip niet aten had het ook niet geleefd. Daarom zorgen wij naast een fijn leven ook voor een snelle en pijnloze dood. Hieronder staat een korte beschrijving van het slachtproces. Misschien erg to the point, noodzakelijk om te weten als je verantwoord dierwaardig vlees wilt eten.

dierwaardig

Kippen slacht

Onze kippen slachten wij zelf op de boerderij. Met een ferme tik op de kop zijn ze snel dood waarna we de kop afsnijden en ze leeg bloeden. Daarna wordt de kip versneden tot de bekende drumsticks, kippendijen, karbonades, vleugeltjes en filets. Onze varkens en de runderen van Tonnie worden bij Agri4+ in Lichtenvoorde geslacht. Dit is een kleinschalige slachterij met ervaren medewerkers en aandacht voor het dier. We brengen onze dieren daar zelf met een eigen veekar naar toe, zodat we ook het vervoer stressvrij kunnen doen in een vervoermiddel waar ze aan gewend zijn. We laden ze zelf uit in de stal op de slachterij waar ze tot rust komen om echt alle stress kwijt te raken. Hoe minder adrenaline, hoe malser het vlees blijft

Na een aantal uren worden de varkens gedood middels een elektrische schok door de hersenen. Ze zijn dan bewusteloos, waarna de keel wordt doorgesneden. In de grote slachthuizen gebeurt het verdoven met gas, waardoor de dieren in een doodstrijd komen. In een uitzending van Zondag met Lubach werd dit uitgelegd.

Runderen slacht

De runderen worden gedood middels een schietmasker, waarbij de pen in de hersenen wordt geschoten. Ook hier wordt daarna de keel doorgesneden. Het dier wordt na het leegbloeden schoongemaakt en de organen worden verwijderd. Het karkas wordt een aantal dagen weggehangen om te besterven en gaat naar de Hoeve in Eibergen om daar verder te worden verwerkt.

De Hoeve is een prachtig Achterhoeks bedrijf met echte ambachtslieden die het vlees tot heerlijke producten weten te maken. Gelukkig hebben wij nog ambachtelijke slagers in de Achterhoek, waardoor we het vee een dierwaardig einde kunnen geven dat past bij onze manier van vee houden.