Winkelmand

Brouwgerst

Wij verbouwen brouwgerst: gerst die wordt gebruikt voor borrel of bier. Ons doel is alle gronden in te zetten voor de teelt van voedsel, niet voor voer. Toch kun je je afvragen: is drank echt zo belangrijk in onze voedselvoorziening? Soms mag het ook wel gewoon heel erg mooi zijn. Heimen is whiskyliefhebber en voor de eerste verjaardag van onze zoon Willem kwamen we terecht bij whiskybrouwerij Schulte in Ootmarsum.

Whiskey uit OtTmarsum

Achterhoeks mout
honing

brouwgerst

Daar kochten we een mooie fles whisky die hij op zijn 18e kado krijgt. Hopelijk drinkt Willem hem samen met Heimen op, maar hij kan de fles misschien ook wel goed verpatsen. Anyway, we kwamen in gesprek met Gerrit, de eigenaar. De whiskybrouwerij Sculte gebruikt Twentse eikenvaten om de whisky te laten rijpen, zo ontstaat een unieke smaak. Heimen vroeg waar de gerst vandaan komt: helaas niet uit Nederland. ‘Dat gaan we dan anders doen. Komend jaar verbouw ik brouwgerst, ik bel je als het zover is.’ zei hij. Gerrit dacht er waarschijnlijk het zijne van, maar was toch aangenaam verrast toen hij een jaar later een telefoontje kreeg dat zijn gerst klaar was om geoogst te worden. Via de mouterij gaat de brouwgerst naar de brouwerij. En dan nog vele jaren wachten totdat we echt totaal lokaal Twents-Achterhoekse-whisky kunnen proeven. We houden jullie op de hoogte!

brouwgerst: Echt lokaaL

Onze brouwgerst wordt bij Vloermouterij Masterveld in Winterswijk gemout. Dit is de enige mouterij in Nederland waar je als kleine teler terecht kunt om je graan te laten mouten voor bier of whisky. Voor de andere mouterijen heb je een omvang van minimaal 10 hectare oftewel 100 grote vaten bier nodig. 80% van alle mout in Nederland komt bij dezelfde mouterij vandaan en smaakt dus allemaal hetzelfde. In de Achterhoek zijn er twee brouwers die ook echt Achterhoekse ingrediënten gebruiken: Wentersch en Borghman.

In vloermouterij Masterveld wordt de gerst uitgespreid op een grote vloer en met behulp van warmte en vocht tot kiemen gebracht. Kort daarna wordt het geroosterd, waarna mout ontstaat. Op deze manier kunnen we ons eigen graan gegarandeerd bij de brouwers aanbieden. Deze mouterij is essentieel voor de teelt van graan in de weide omgeving, want als boer kun je zo je graan opwaarderen tot uniek mout, met een eigen karakteristiek smaak.

brouwgerst
algemene voorwaarden

brouwgerst: Voor de bodeM

Graan is een belangrijk gewas in de roulatie op de akkers. Elk jaar staat er een ander gewas op een perceel, om uitputting en ziektes te voorkomen. Graan wordt afgemaaid en veroorzaakt met de oogst daardoor geen schade in de bodem, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bieten of aardappels. Deze rooigewassen proberen wij zo min mogelijk te verbouwen. Daarnaast heeft graan weinig last van schimmels en insecten, waardoor chemische middelen ook achterwege kunnen blijven. Graan groeit vooral in het voorjaar, in de zomer rijpt het af: de korrel wordt dan dikker. Hiervoor is minder water nodig, wat met onze huidige droge zomers goed uit komt. En door het oogsten in de zomer hoef je niet laat in het seizoen het land op. Dan is het land vaak natter en veroorzaak je weer schade aan de bodem.

Kortom, graan is een prachtig gewas, mits je er ook wat aan over houdt. Dat doen wij door het in plaats van als veevoer te verkopen, andere rassen te kiezen die bakkers en brouwers kunnen gebruiken. Deze whiskygerst heeft bijvoorbeeld veel meer suiker in zich, wat nodig is voor het maken van alcohol. Wanneer je gerst voor bier verbouwd neem je een ras dat meer eiwit voor het bierschuim bevat. Met een mooi product lekker eten maken, daar worden wij gelukkig van! Meer over onze akkerbouw lees je hier.

Inge Vleemingh brouwgerst

INteresse in bak- of bRouwwaardig graan?

 

Wij staan altijd open voor samenwerkingen en het delen van kennis. Wil je meer weten of heb je vragen?

Bel Heimen 06 25 07 68 23