Winkelmand

Ons verhaal

Als twee werelden samen komen kunnen mooie dingen ontstaan (met heel veel werk). Heimen zijn ouders hebben de keuterboerderij van de boer opa uitgebouwd tot een reguliere varkenshouderij met akkerbouw en jeugdzorg. Twintig jaar geleden stond Heimen voor de keus welke van deze takken hij wou uitbouwen. Hij koos voor de jeugdzorg en de akkerbouw.

Inge haar ouders zijn beide opgegroeid op melkveehouderijen langs de IJssel (kleikoppen noemt oma Jopie die boeren). Beide ouders waren wel van de boer, maar  ook de jongste uit het gezin, dus werden ze geen boer. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan: Inge werd op haar 32e (2016) naast landschapsarchitect alsnog boerin. Van vijf varkens in een modderpoel weliswaar. Varkenshouder opa Henk had zijn bedenkingen en het bedrijf groeide goed.

honing
varkensvlees

Van de Boer: Transparant en eerlijk

We leerden veel van elkaar en van de boeren-ouders: Heimen weet hoe je varkens groot brengt, Inge gebruikt de natuur in  het boerenbedrijf. Daarnaast had Inge van alles nodig voor de varkens. Dit moest van Heimen zijn bouwland komen: stro, voederbieten in de winter, roggemeel, stukjes land voor de kippen. De stront moest ook nog ergens naar toe… We begrepen steeds beter waarom dat keuterboerderijtje van Heimens opa eigenlijk zo gek nog niet was. Het was een compleet logische keus (maar geen makkelijke) om in 2021 samen verder te gaan als één gemengd bedrijf, met als doel zoveel mogelijk kringlopen te sluiten, de natuur positief in te zetten in je systemen en de biodiversiteit te vergroten.

van de boer: koM eens Kijken!

Je kunt ons altijd komen bezoeken tijdens de Goed Gevulde Middag, open voor iedereen. Misschien wil je met een eigen gezelschap langskomen? Boek dan hier een rondleiding van de boer.

En gelukkig zijn er ook veel mensen die net als wij een ‘boerendroom‘ hebben. We delen graag onze kennis om maar zoveel mogelijk kleinschalige boerderijen te laten bloeien. Klik hier voor een coaching van (en op?!) jouw eigen boerderij.

En natuurlijk is de winkel ook gewoon geopend op: dinsdag 18:00 – 19:30 en zaterdag 10:00 – 12:00. Ons adres is Halsedijk 8 7025 DA Halle.

routebeschrijving

Een Kringloop BedRiJF

Op ruim 17 hectare telen wij onder andere bak- en brouwwaardig graan voor whiskey, bier en brood. Daarnaast telen wij huttentut: een bijzonder gewas voor de arme Achterhoekse zandgrond, dat een gezonde bodem, knuffelolie en eiwitrijk voer oplevert. Andere teelten zijn oa quinoa, boekweit en gerst. De gewassen rouleren en leveren nectar voor nuttige plaagbestrijders en bijen (honing!). Alles wordt uitgevoerd zonder kerende grondbewerkingen, geen drijf- of kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen en komt dus rechtstreeks van de boer.

Reststromen van onze eigen teelten en reststromen uit de omgeving voeren we aan onze dieren en de ruige stalmest gebruiken we weer op de akkers, die allemaal omzoomd zijn met voedselbossen. Smaak is alles voor ons vlees. Bij het houden van onze zwijnvarkens en graskippen doen we drie zaken anders: de dieren zijn van een ander, langzaamgroeiend ras, ook krijgen ze ander voer: reststromen en álle dieren komen buiten in het gras of de modder. Kies duurzaam, kies voor producten rechtstreeks van de boer.

OnZe producTen

Onze boerderij geeft ons heel veel. Heerlijk vlees en charcuterie van onze zwijnvarkens en graskippen, oliehoudende gewassen, brouwwaardig graan en de fijnste kadopakketten van de boer. Ook de bijen geven ons honing en de vele insecten zorgen voor bestuiving en biodiversiteit. De voedselbossen zorgen voor noten, eikels, fruit en beschutting voor wind en zon. Dit alles brengt rust en ruimte voor veel mensen die onze  boerderij bezoeken voor dagbesteding, workshop of werkvakantie (WWOOF). We bieden crisisopvang aan kinderen die minder geluk hebben gehad, leerplekken voor jongeren en stagiaires en kennis aan collega-boeren.

We gaan voedselverspilling tegen door reststromen als oud brood, groente en fruit op te halen bij bakkerijen, supermarkten en groentezaken. Dit wordt uitgepakt en gesorteerd door mensen die ons helpen op ons erf. De jongens en meiden komen bij ons om samen een nuttige klus te klaren en even tot rust te komen bij de varkens. Het is prachtig om te zien hoe een dier reageert op een kind en wat voor rust dit oplevert.

Daarnaast streven we naar een energieneutraal bedrijf met nul uitstoot. We hebben zonnepanelen, een zonneboiler en een houtvergasser die zorgen voor onze verwarming en elektriciteit en een eigen bron voor onze watervoorziening. Daarnaast hebben we onze dieselauto in geruild voor een elektrische bestelbus. De weides van de varkens en kippen zijn omzoomd met voedselbossen die zorgen voor voedsel, diervoer, biodiversiteit en het coulissenlandschap van onze mooie Achterhoek versterken. Het toppunt van kringlooplandbouw!

recept spare ribs
pulled pork

Heerlijk vlees met meer smaak

Onze varkens zijn een kruising tussen wild zwijn en varken en de kippen zijn een langzaam groeiend Frans ras. Dat zorgt voor eerlijk vlees met een unieke smaak: donkerder, malser en met meer bite! Daarnaast kunnen alle dieren altijd in de modder wroeten of gras pikken en komen echt álle dieren buiten. Niet te vergelijken met welke houderij dan ook en in onze ogen beter, daarom zijn wij niet gecertificeerd als biologisch. Ook krijgen ze reststromen: graan, oud brood, eikels, noten, gras, groente en fruit. Dit brengt de heerlijke smaak van vroeger weer terug. Dit alles bij elkaar zorgt er voor dat onze varkens en kippen langzamer groeien en meer smaak krijgen.

Ons rundvlees komt van onze slager Tonnie Reinders uit Eibergen. Deze slager is net als wij een beetje eigenwijs. Ook bij Tonnie komen alle dieren buiten in de wei en staan ze in een ouderwetse potstal met stro. De kalveren worden natuurlijk geboren, zonder keizersnede en er wordt geen antibiotica gebruikt. Dit past helemaal bij onze filosofie!

Samen in de Achterhoek

Onze boerderij kan niet bestaan zonder de hulp van vele Achterhoekse bedrijven. Het voer voor de varkens en kippen halen wij op bij vele leveranciers uit de omgeving. Met hen zijn we het over één ding eens: Je gooit geen eten weg!

Tuurlijk is niet alles geschikt voor humane consumptie en soms blijft er gewoon iets over, dat kan. Dan bel je De Goed Gevulde! In 2017 was het leuren om wat op te mogen halen, tegenwoordig worden wij gebeld door vele bedrijven of ze hun reststromen mogen komen brengen. Weggooien kan gewoon niet meer. Alles met een gesloten beurs: we betalen elkaar met hulp als spullen, reclame of advies.